Vyzrajte na chřipku! Velký test kysaného zelí
Podzimní plískanice a stále chladnější počasí na nás útočí ze všech stran, a tak není divu, že kašleme, smrkáme a necítíme se dobře. Máme pro vás přírodní lék! Právě teď je nejlepší čas na kysané zelí, které je plné vitaminů i cenných minerálů. Zelí, které se dá koupit v českých obchodech, testoval Hynek Šír, šéfkuchař pražské restaurace 7 Tacos Steak & Grill.
Dobré rady
- zelí by mělo být méně kyselé, aby nebylo nutné ho před úpravou oplachovat a odstraňovat tak z něj důležité minerály a vitaminy
- při manipulaci s kysaným zelím nepoužívejte kovové příbory, vhodnější jsou dřevěné sběračky; kov způsobí reakci, při které zelí přichází o cenné látky
Recept šéfkuchaře Hynka Šíra - Utopenec se zelím
Potřebujete:
- špekáčky
- kysané zelí
- cibuli
- ocet
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- Kapie nebo feferonka
Postup:
Špekáčky oloupeme, nařízneme do půlky a naplníme špetkou zelí a kouskem kapie či feferonky. Špekáčky naskládáme do skleněné láhve a doplníme nakrájenou cibulí.
Nálev vyrobíme ze dvou litrů vody a půl litru octa. Do nálevu přidáme koření. Nálev přivedeme k varu, necháme zchladnout a pak jím zalijeme špekáčky. V lednici necháme uležet podle chuti.