Konec přetočených tachometrů?! Ojetinu si budete moci »prolustrovat« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec přetočených tachometrů?! Ojetinu si budete moci »prolustrovat«

Při koupi ojetiny by vám mohla pomoci nová databáze.
Při koupi ojetiny by vám mohla pomoci nová databáze. (Profimedia.cz)

Jak zjistit skutečný počet najetých kilometrů na autě, které si chcete koupit? Jak nenaletět a poznat, že auto mělo v minulosti vážné problémy a neprošlo třeba technickou kontrolou? S řešením, které funguje už v několika evropských zemích, teď přišlo ministerstvo dopravy.

Pomoci by měla otevřená databáze Stanic technické kontroly (STK), ze které bude možné po zadání unikátního VIN kódu vozidla vyčíst poslední stav tachometru v době, kdy procházelo technickou kontrolou. Ve hře jsou ale i další údaje, například zda bylo vozidlo z technické vyhozeno, anebo s jakými drobnými závadami prošlo. Dalo by se tak vyhnout nepříjemnému překvapení, kdy kupující zaplatí za svůj vůz více, než je jeho skutečná cena.

„Mohlo by se tím podařit i zmenšit počty vozů, které u nás jezdí s přetočeným tachometrem,“ vysvětlil Aha! Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Potřebný návrh novely zákona je sice již na cestě, ale kvůli schvalovací mašinérii nezačne platit dříve než v roce 2012. Druhý problém je, že spousta údajů v databázi vůbec nemusí odpovídat realitě kvůli podvodům při technických kontrolách...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.