Senát zoranžověl, reformy zpomalí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Senát zoranžověl, reformy zpomalí!

 (ČTK, ara)

Včera ve 14 hodin bylo dobojováno a začalo sčítání hlasů senátních voleb 2010. Za dvě a půl hodiny pak bylo jasno. V sídle ODS vládly rozpaky, ve štábu TOP 09 ticho, u Věcí veřejných zostuzení... Jen v ČSSD se slavilo! Oranžoví totiž poprvé v historii ovládli horní komoru parlamentu a dostali tak možnost se postavit ve vší parádě proti koalici, která ovládá dolní komoru parlamentu, tedy Sněmovnu.

Opoziční sociální demokracie má po vítězství ve volbách do Senátu šanci významně zasahovat do vládních reforem. V Senátu teď mají oranžoví 41 křesel, a tak se stali prakticky jejími vládci. Premiér a předseda ODS Petr Nečas, jehož strana má nyní v Senátu 25 křesel, hned v první reakci poznamenal, že vláda byla s nejsilnější opoziční stranou o klíčových reformách vždy připravena jednat.

Ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek ale spočetl, že opozicí ovládaný Senát může vládní návrhy zpozdit o pět týdnů. Po vrácení Senátem totiž jeho veto vládních norem může při koaliční soudržnosti poměrně snadno přehlasovat Poslanecká sněmovna. Senát, který býval v minulosti ovládán pravicovými stranami, se tak po uplynulém víkendu dostává do opozice vůči Sněmovně, kde má koaliční vláda jasnou převahu 118 hlasů.

Podle Nečase teď záleží jen na ČSSD, jestli „vypukne válka ústavních institucí, nebo svou pozici v Senátu využije pozitivně“.Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se zrodil »nový, sociálnější senát«. Sociální demokraté také dali najevo, že nebudou automaticky odmítat vládní reformy.

Žádají ale, aby se s nimi o nich diskutovalo. Sobotka zmínil v první řadě reformu důchodovou. Podle nově zvoleného senátora za ČSSD Zdeňka Škromacha (zvítězil na Hodonínsku), chce ČSSD využít vítězství k tomu, aby „zabránila nezodpovědným krokům vlády a chce řešit dopady ekonomické krize na úkor těch, kteří ji nezavinili“.

To, že mezi horní a dolní komorou výsledky senátních voleb přinesou pěkné tahanice, naznačil i ve svém prohlášení, kdy řekl: „Koalice ODS, TOP 09 a VV nebude moci opozici válcovat.“

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.