Tohle jsou nejkrásnější fotografie přírody roku 2010: Mezi vítězi je i Čech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tohle jsou nejkrásnější fotografie přírody roku 2010: Mezi vítězi je i Čech!

Patrik Bartuška (Česko), kategorie: Podmořský svět
Patrik Bartuška (Česko), kategorie: Podmořský svět (Patrik Bartuška, Bence Máté, Jim Neiger, Esa Mälkönen/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010)

V londýnském Přírodovědném muzeu byla včera slavnostně zahájena výstava vítězných snímků fotografické soutěže věnované přírodě Wildlife Photographer of the Year. Jedním z vítězů v kategorii Podmořský svět je i Čech Patrik Bartuška (38)!

„Je to pro mě ohromný úspěch, protože jsem amatér a většina účastníků jsou profesionálové,“ řekl Bartuška, který do soutěže poslal celkem dvanáct snímků. Sedm z nich se dostalo do semifinále. Bartuška se živí jako daňový poradce. Přírodu fotografuje pět let. Potápí se jen dva roky a fotit pod vodou začal teprve nedávno. Příště se chystá pořídit snímky na Vánočních ostrovech a v Antarktidě.

Patrik Bartuška zvítězil snímkem Příchod z přítmí. K focení žraloka písečného si vybral podmořskou jeskyni v oblasti Nového Jižního Walesu v Austrálii. Tito žraloci jsou většinou klidní. Takže Patrik měl hlavně strach, aby je nevyplašil. Snažil se přimáčknout k jeskyni, co to šlo, a dýchat tak, aby neprodukoval bublinky. Ale i když byli žraloci tak blízko, že se jich mohl téměř dotknout, stále nedokázal pořídit správný záběr. Po hodině se zmrzlý a téměř bez kyslíku chystal vynořit, jenže... Z hlubin vyplaval třímetrový žralok, přesně na tenhle okamžik Patrik tak dlouho čekal…

Celkový vítěz: Bence Máté (Maďarsko)

Když uviděl fotograf Bence Máté poprvé druh mravenců střihačů, který žije v kostarických deštných pralesích, v akci, myslel si, že to bude hračka. Nebyla. Musel si o nich nastudovat spoustu knih a v pralese pak strávit jejich pozorováním pěknou řádku hodin. „Líbí se mi kontrast jednoduchosti snímku jako takového a složitosti mravenčího chování,“ říká vítěz. Vleže na břiše celé hodiny objevoval také chování blech písečných, které ho hojně pokousaly.

Jim Neiger (USA), kategorie: Ptáci

Snímek pořídil americký fotograf Jim Neiger. Ptáky fotografuje ze svého pozemku na Floridě léta. „Jednoho večera, před západem slunce, jsem fotil sovu, když se náhle nad ní objevila vrána, která na ni padala, a drápkem se sovy dotkla. Zachytil jsem je těsně předtím, než došlo ke kontaktu. Ta sova zřejmě měla zkušenost s davy. Jen couvla, setřásla vránu a pokračovala v letu,“ řekl Neiger.

Esa Mälkönen (Finsko), kategorie: Černobílá příroda

Snímek vznikl v hnízdišti tučňáků na Jižních Shetlandách v Antarktidě. Esu zajímal život 100 tisíc bíločerných ptáků. Ten podléhá přesnému řádu. Zatímco jeden z páru sedí na vajíčkách, druhý obstarává stravu. I z velké vzdálenosti bylo patrné, kdo má jakou úlohu. Výzvou pak bylo vyfotit uskupení tučňáků tak, aby působilo esteticky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.