Velké srovnání cen elektřiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velké srovnání cen elektřiny!

Fotografie
Fotografie (internal)

Od příštího roku nás kvůli rozmachu solárních elektráren čeká růst cen elektřiny. Odborníci tvrdí, že půjde o zvýšení v rozmezí 5 – 25 %. Bojovat se zdražováním energií můžete snadno sami. Pokud chcete mít příští rok levnější elektřinu, je nejvyšší čas přejít k jinému dodavateli.

Pokud topíte elektřinou, můžete přechodem k jiné firmě ušetřit až 17 % z ceny roční spotřeby, což je částka cca 4000 korun. Od roku 2006 už takové možnosti využilo a dodavatele změnilo víc než 200 tisíc rodin! „Ušetřit tak určitě lze, když si člověk správně propočítá různé nabídky,“ říká k tomu analytik Finance.cz Aleš Ruml.

Cesta k nižším cenám má ale háček. Aby lidé platili menší částky již tuto zimu, je nutné přejít k levnějším distributorům co nejdříve. U většiny smluv totiž platí až tříměsíční výpovědní lhůta. Kdo tedy chce platit méně už od příštího ledna, musí svoji smlouvu vypovědět nejpozději do konce tohoto měsíce.

Je potřeba ale počítat také s tím, že od ledna budou všichni dodavatelé elektřiny měnit ceny směrem nahoru. Stát totiž výrobcům solární elektřiny slíbil nemalé příspěvky, a tak nastal obrovský boom. „O 5 až 25 procent zdraží všichni bez rozdílu, i tak se ale přechod k alternativním dodavatelům vyplatí,“ tvrdí expert na energetiku Zdeněk Dvořák. Jediné, čím tyto firmy mohou zákazníky zaujmout, je totiž nízká cena. A některé z nich nižší cenu přímo zaručují.

Kliknutím zvětšete
Jak přejít k jinému dodavateli?
  • Zašlete kopii faktury do firmy, ke které zvažujete přejít. Firmy vám rády připraví cenové nabídky.
  • Po výběru nového dodavatele jej kontaktujte telefonicky či osobně a vyplňte údaje do nové smlouvy. Vyplňte a podepište i výpověď pro stávajícího dodavatele.
  • Vypište plnou moc. Nový dodavatel tak může vaším jménem jednat s původní firmou a vypoví starou smlouvu.
  • Nový dodavatel doručí původnímu výpověď. Po tříměsíční výpovědní lhůtě vám začnou domů chodit faktury s hlavičkou nové firmy.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.