Důvěřivá důchodkyně: Místo výhry podepsala úvěr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Důvěřivá důchodkyně: Místo výhry podepsala úvěr!

Paní Marie málem doplatila na svou důvěřivost.
Paní Marie málem doplatila na svou důvěřivost. (Aha! – Petr Novotný)

Dostali jste už někdy do schránky leták, který lákal na prezentaci novinek pro domácnost spojenou s obědem? Pak jste možná naletěli podvodníkům, stejně jako Marie Miklová (77). Domů si z předváděcí akce měla odnést výhru, místo toho podepsala podstrčenou kupní smlouvu!

Zoufalá žena málem přišla o 43 tisíc korun. Vše začalo jako nevinná předváděcí akce firmy Profi Czech s obědem v pražské restauraci. Na jejím konci došlo na losování vítězů nejrůznějších cen. „Vylosovali mě, že prý vyhrávám hlavní cenu. Byl to kuchyňský robot, plotna, sada hrnců a příborů,“ popisuje důchodkyně. Zástupce firmy pak paní Marii vyzval, aby s ním šla podepsat smlouvu.

„Vzal mě do nějaké místnosti a že mám podepsat, že přijímám to zboží, co jsem vyhrála. Neměla jsem brýle a nic jsem podepsat nechtěla. Říkal mi, abych nebyla hloupá, že to jen podepíšu a bude. Začala jsem hrozně plakat, ale nakonec jsem podepsala,“ přiznává.

A pak se nestačila divit! Ve skutečnosti totiž vystresovaná žena podepsala kupní smlouvu na zboží za 29 990 korun a s ní i úvěr. Až později se dozvěděla, že úvěr je sjednán na 3 roky a celkem by tak zaplatila přes 43 tisíc korun! Firmě navíc uhradila zálohu dva tisíce korun.

„Hned jsem jela zboží vrátit s tím, že od smlouvy odstupuji,“ svěřila se důchodkyně. Sdružení obrany spotřebitelů, na které se pak obrátila, jí pomohlo s odstupujícím dopisem, až nakonec došlo ke zrušení kupní smlouvy i úvěru. Jednatelka společnosti Profi Czech Jiřina Staňková přiznává, že paní Miklové nakonec kupní smlouvu zrušili, a popírá, že by na ženu dělali nátlak.

„Odmítáme, že by paní byla k uzavření smlouvy nucena či přemlouvána,“ popsala. Díky deníku Aha! se důchodkyni nakonec podařilo získat od firmy zpět i dva tisíce korun, které zaplatila jako zálohu.

„Paní Miklová dopadla ještě velmi dobře, podobné případy často bohužel končí ztrátou peněz,“ dodal právník Miroslav Huml ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Sdružení obrany spotřebitelů radí:

Občanský zákoník poskytuje spotřebitelům možnost odstoupení od smlouvy v případě, že smlouva byla uzavřena mimo prostory obvyklé pro podnikání, jako jsou restaurace, salonky hotelů, podomní prodej, kulturní sály. Toto právo mohou spotřebitelé uplatnit do 14 dní.

Velký pozor si musíte dát na různé dodatky ve smlouvě. Především jde o dodatek, že si spotřebitel pozval prodejce na dané místo za účelem uzavření nákupu. Pokud je totiž uvedeno, že ano (nebo podobně formulováno), toto právo odstoupit od smlouvy spotřebiteli zaniká!

Nejčastější jsou chyby v kupní smlouvě, v níž chybějí důležité povinné údaje. Lidé jsou nuceni platit část hotově a zbytek na splátky. Podepíší smlouvu, kde není uvedena výše a počet splátek. Kupující pak vůbec nevědí, jakou konečnou cenu zaplatí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.