Exmilenec Neumannové Jindra a náměstek Kopřiva - Řekli si o úplatek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Exmilenec Neumannové Jindra a náměstek Kopřiva - Řekli si o úplatek

Josef Jindra (vlevo) a Jaroslav Kopřiva
Josef Jindra (vlevo) a Jaroslav Kopřiva (ČTK)

Špína k politice neodmyslitelně patří, dokládá to i nejnovější příklad! Lobbista Josef Jindra (52), exmilenec běžkařky Kateřiny Neumannové (37), a náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva (KDUČSL) si řekli o úplatek, když finské společnosti Patria dohodí stamilionovou státní zakázku na nákup minometů! O případu informovala MF Dnes.

Náměstek Kopřiva, který na ministerstvu pracoval sedm let, naplánoval komplot s lobbistou Jindrou tak, aby se obešly zákony! Zástupcům firmy Patria navrhli, aby vytvořili společný projekt se Slováky. Podle Evropské unie se totiž v případě spolupráce dvou členských států nemusí vypisovat výběrové řízení a Patria by měla zakázku na minomety v kapse.

Oba pánové si za to řekli o provizi ze zakázky tak, že ji »vyfakturují systémem zahraničí-zahraničí jako nějakou sportovní akci«, jak popsal Jindra v nahrávce, kterou má MF Dnes k dispozici. Dostat tedy měli kolem procenta z celé částky, jejíž objem ještě nebyl jasný.

Když se o všem dozvěděl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), Kopřivu ihned odvolal z funkce. Kopřivovi i Jindrovi hrozí trestní stíhání za úplatkářství, podvod a další přečiny.

Co na to Kateřina Neumannová?

Josef Jindra (52) je znám také jako expartner běžkařské hvězdy Kateřiny Neumannové (37) a otec její dcery Lucie (7). Tři roky také seděl v dozorčí radě Jihomoravské energetiky – E.ONu, který byl jedním z hlavních sponzorů Neumannové při její sportovní kariéře. Jindra měl navíc dokonce stát za jmenováním Neumannové do funkce prezidentky organizačního výboru mistrovství světa v severském lyžování, které se konalo v roce 2009 v Liberci a nasekalo státu více než stamilionový dluh.

A ačkoliv už Neumannová s Jindrou není, je zajímavou náhodou, že právě Kateřina pracuje na odboru armádního sportu a reprezentace na ministerstvu obrany, přes které se měl Jindra snažit vysát miliony korun, a to právě pod záminkou »sportovní akce«! Jestli Neumannová vůbec o něčem věděla, se nepodařilo zjistit, včera totiž celý den nezvedala telefon.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.