Bratislava se stále vzpamatovává z masakru - Vrah rozstřílel i dvanáctileté dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bratislava se stále vzpamatovává z masakru - Vrah rozstřílel i dvanáctileté dítě!

Šílený střelec Ľubomír Harman
Šílený střelec Ľubomír Harman (ČTK, Nový Čas)

Hrůzu z pondělního dopoledne včera vystřídaly slzy i hněv. Drsná bilance masakru – sedm obětí šíleného střelce, včetně dvanáctiletého chlapce, a patnáct raněných při střelbě v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves – ochromila celé Slovensko. Lidé se ptají, proč policii trval zásah tak dlouho. Proč střelce Ľubomíra Harmana (†48) nezlikvidovala první hlídka a nezabránila tím sedmé vraždě a mnoha zraněním?

Policie se navíc musela včera dopoledne na místo tragédie vrátit, když dostala hlášení o podezřelém předmětu pod jedním vozem. Uzavřela hlavní silnici těsně vedle místa masakru. Naštěstí se ukázalo, že nešlo o bombu, ale jen o krabici od bot s rádiem. I přesto na sídlišti opět zavládla panika.

Lékaři v nemocnicích stále bojují o životy lidí, kteří byli při střelbě zraněni. Tři z patnácti postřelených jsou stále ve vážném stavu. Mezi nimi je i Čech (33), údajně z Ostravska, který byl zasažen do pánevní části a zůstává v umělém spánku. Sedm osob leží v nemocnicích s lehčími zraněními.

Z anonymního davu vystupují příběhy jednotlivých postav, jejichž osudy střelba buď navždy ukončila, nebo silně poznamenala...

Šílený střelec Ľubomír Harman (†48)

Člen střeleckého klubu, samotář. Nikdy se neoženil. Se sousedy měl časté spory. U policie nikdy nepracoval a na vojně strávil jen dva roky povinné vojenské služby. Další dva roky byl bez práce. Fakt, že střílel i po lidech, které vůbec neznal, by nasvědčoval naprostému duševnímu zkratu. Zatím není potvrzeno, že by jednal pod vlivem drog nebo alkoholu. Příbuzní obětí ho popisují jako agresivního muže, který nenáviděl Romy.

Jozef Putík a jeho příbuzní - Vrah vystřílel celou rodinu

Romové Jozefína Slezáková (†68), její dcery Mária (†45) a Ružena (†51), její vnuk (†12) a přítel jedné z dcer byli zastřeleni v bytě. Manžela druhé dcery Jozefa Putíka zastřelil útočník před vchodem do domu, kam právě šel za manželkou. Pachatel bydlel v garsonce vedle obětí, se kterými dlouhodobě nevycházel. Podle sousedů se jednalo o hlučnou rodinu. V jednopokojovém bytě se často scházelo i deset lidí a bujaré oslavy se táhly až do rána. Podle některých informací byli Romové zapleteni do kriminální činnosti, ale policie to stále ještě nepotvrdila.

Student Dominik Kapišinský (19) - Dostal čtyři kulky do břicha

Syn slovenského vědce Igora Kapišinského byl zrovna na balkoně, když propukla střelba na ulici. Okamžitě byl zasažen čtyřmi kulkami do břicha. Celý od krve se doplazil k sousedovi, který zavolal záchranku. Student matematiky se ten den chystal na zápis do dalšího ročníku studia. Díky rychlé lékařské pomoci zranění přežil.

Nadežda Caboňová (70) - Postřelil ji den po dovolené

V neděli se vrátila z dovolené v Chorvatsku a šla si nakoupit. Hned před domem uviděla muže od krve s prostřeleným ramenem. Řekl jí, aby rychle utekla, ale už bylo pozdě. Kulka se jí zaryla do stehna a přervala tepnu. Doplazila se do nedaleké lékárny, odkud byla rychle převezena do nemocnice. Bude v pořádku, ale v nemocnici jí někdo ukradl peněženku s 60 eury (asi 1500 korun).

Slávka B., učitelka ze školky - Střílelo se všude kolem ní

Vyvázla bez zranění. Když venku uviděla postřeleného muže, vyběhla ven a snažila se mu pomoci. Ve školce nalezlo úkryt hned několik lidí. „Bylo to jako na vojně, všude samá střelba. Největší strach jsme měli, když se střelec pohyboval blízko školky,“ říká Slávka B., která soudí, že šlo o tragické vyústění sousedského sporu.

Zraněný policista - Utrpěl průstřel hlavy

Byl na místě mezi prvními a šílený střelec ho zasáhl do hlavy. Podle nadřízených je jeho stav vážný, ale není v přímém ohrožení života. Možná právě jeho zranění přimělo kolegy vyčkat na příjezd zásahové jednotky. Pachatel mezitím zabil další oběť a zranil 15 lidí, což vyvolalo kritiku provedení zásahu.

Co se vlastně stalo

V pondělí před desátou dopolední přišel do bytu romské rodiny soused Ľubomír Harman. Na hlavě měl sluchátka proti hluku a byl ozbrojen samopalem, dvěma krátkými kulovými zbraněmi a celým arzenálem střeliva. V bytě postřílel čtyři ženy a jednoho muže. Dalšího člena rodiny zastřelil před vchodem do domu.

Pak začal na ulici střílet po lidech a pálil i do oken. Výsledkem byla další mrtvá žena (†52) a patnáct zraněných. Nakonec byl obklíčen policisty, z nichž jeden Harmana postřelil do hrudníku. Pachatel se sesul k zemi, ale ještě měl dost sil na to, aby své trápení ukončil střelou do hlavy.

Policie původně tvrdila, že samopal držel nelegálně, včera ale upřesnila, že měl zbrojní průkaz nejen na něj, ale i na pět dalších zbraní. Na čtvrtek slovenská vláda vyhlásila státní smutek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.