Horníky krmí gelem v tubě! Drama v chilském dole pokračuje... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Horníky krmí gelem v tubě! Drama v chilském dole pokračuje...

Dopisy a fotografie Mária Gomeze rodině.
Dopisy a fotografie Mária Gomeze rodině. (ara, ČTK/AP)

Byl to další den radosti. Nejdříve zjištění, že všech 33 horníků přežilo zával dolu u severochilského města Copiacó. A pak zprovoznění sondy, kterou uvěznění muži dostali v pondělí večer první zásoby jídla. Jejich šance na přežití se tak výrazně zvýšila.

Stále platí, že bude trvat až čtyři měsíce, než se záchranářům podaří dostat do hloubky 688 metrů. Tak hluboko je šachta, ve které horníky 5. srpna uvěznil sesuv skály. Technici nicméně bez problémů navázali s muži komunikaci a v noci pomocí patnácticentimetrové sondy dopravili horníkům vodu a jídlo ve formě vysokoenergetického glukózového gelu v tubě. V malých pouzdrech pak následovaly další potraviny.

Symbolem boje o přežití se stal nejstarší z horníků, Mário Gomez (63), který se už týden před závalem svěřil manželce, že s dolem není všechno v pořádku. Všiml si totiž, že na několika místech spadla dolní výztuž. Do důchodu ale odejít nechtěl. „Vydrž do Vánoc, pak skončím,“ slíbil nakonec ženě.

Teď se zdá, že do penze vstoupí pod zemí v době odhadovaného vysvobození záchranáři. Chilský důlní magnát Leonardo Farkas věnoval v pondělí rodinám zasypaných horníků po 190 tisících korunách a vyzval k podobnému kroku i ostatní podnikatele, aby žádný ze zasypaných horníků již do smrti nemusel pracovat.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.