Máte rakovinu? Musíte počkat, až někdo zemře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Máte rakovinu? Musíte počkat, až někdo zemře!

Na novou vyhlášku doplatí hlavně nevinní.
Na novou vyhlášku doplatí hlavně nevinní. (: ČTK)

PRAHA – Čeští onkologové mají kvůli vyhláškám ministerstva zdravotnictví méně peněz na léčbu pacientů s rakovinou než v minulých letech.

Čeští onkologové mají kvůli vyhláškám ministerstva zdravotnictví méně peněz na léčbu pacientů s rakovinou než v minulých letech. „V praxi to znamená, že nejúčinnější léčba může být novému pacientovi nabídnuta až ve chvíli, kdy jiný déle léčený pacient zemře,“ uvedl předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Jinými slovy: zachraňující anebo alespoň o měsíce a někdy i roky život prodlužující léčbu mohou pomocí sedmi nových preparátů lékaři nabídnout až tehdy, když ji jinému nemocnému vezmou!
Vyhlášky sice doktorům nařizují poskytnout stejnému počtu pacientů o pět procent péče víc než loni, ministerstvo ale zapomnělo, že díky moderní léčbě déle přežívají nemocní pacienti a navíc přibývají noví lidé s rakovinou. To znamená, že se zvyšuje počet nemocných, ale peněz na jejich léčbu víc není!

Přitom nové léky, které dokáží odvrátit smrt, jsou stále účinnější, ale také dražší. Třeba špičkový lék Glivec stojí pro jednoho nemocného milion korun ročně.
Ze smrtelné rakoviny se tak u nás vyléčí méně nemocných, než by ve skutečnosti mohlo. Pacient totiž nedostane potřebný lék! Zhoubné nádory v Česku zabijí ročně přes 13 000 žen a více než 16 000 mužů.

Ministerstvo zdravotnictví však tvrdí, že nemocnice dostaly o miliardy korun víc než loni. Záleží prý jen na jejich vedení, kolik peněz onkologům přidělí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.