Masakr na Loveparade: Nejméně 15 ušlapaných, více než 150 zraněných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Masakr na Loveparade: Nejméně 15 ušlapaných, více než 150 zraněných!

Radost z festivalu přerušila smrt.
Radost z festivalu přerušila smrt. (ČTK/AP)

Nejméně patnáct obětí si vyžádala masová panika, která včera odpoledne ze zatím neznámých důvodů vypukla v tunelu v ulici Karl Lehr Strasse v německém Duisburgu, kde se koná velkolepá technopárty Loveparade. Dalších nejméně 150 lidí bylo zraněno. Obětí bude pravděpodobně ještě víc.

Zatím se zdá, že za tragédii by mohlo nešťastně vybrané místo konání. Pořadatelé letos pro technopárty vyčlenili oplocený areál na okraji Duisburgu mezi nádražím a dálnicí. Úzký přístupový tunel se stal trychtýřem, v němž se srazily dva proudy návštěvníků. Jedni se chtěli co nejrychleji dostat na technopárty a druzí naopak směřovali ven. Lidé se začali tlačit a v prostoru vypukla panika.

„Nebylo úniku, lidé stáli proti mně jako zeď. Bál jsem se, že umřu,“ řekl serveru bild.de Marius (18). „Viděl jsem pětadvacet lidí ležet na hromadě. Křičel jsem, lidé se dusili. Vedle mě seděl bledý kluk. Chtěl jsem mu podat vodu, ale saniťák mi řekl, že už to nemá cenu, že je mrtvý,“ řekl Kevin Krausgartner (21).

Více než půl hodiny před propuknutím paniky přitom jeden z účastníků policii před možným nebezpečím varoval. „Stáli jsme uprostřed davu. Do areálu se snažilo dostat pořád víc a víc lidí. Procházeli jsme tunelem, ale dál to nešlo. S obtížemi jsme se vrátili. Pak jsme varovali policisty, že v tunelu dochází k davové panice,“ vypověděl Fabio (21).

„Nic se ale nestalo. To bylo asi tři čtvrtě hodiny před tím neštěstím. V té době již ovšem lidé byli uvězněni v řadách těl,“ dodal. Technopárty dál pokračuje, na místě je 1,4 milionu lidí. Na párty je i několik stovek Čechů, ministerstvo zahraničí zatím neví o obětech mezi krajany.

Co je Loveparade?

Vznikla v roce 1989 v Berlíně, kde se ale po několika letech scházelo tolik lidí, že už nešla zvládnout. V roce 2007 se akce ujala města v Porúří.

Policie na místě neštěstí.

Poskytování první pomoci zraněným z tunelu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.