Nový pavouk v Česku - Příbuzný sklípkana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nový pavouk v Česku - Příbuzný sklípkana!

Fotografie
Fotografie (internal)

V Česku se usídlil nový druh pavouka. Menší příbuzný známých afrických sklípkanů se jmenuje sklípkánek hnědý. Vědci ho našli v lokalitě Staré duby na Třebíčsku.

Na našem území se v posledních letech objevují různé druhy exotických pavouků. Na rozdíl od zápřednice jedovaté, která se usídlila na Břeclavsku, není sklípkánek člověku nebezpečný. Žije skrytě ve své noře opletené pavučinou, a pokud nemusí, neopouští ji. Vchod maskuje mechem. Na rozdíl od svých velkých příbuzných sklípkánek dorůstá maximálně do velikosti centimetr a půl. Afričtí sklípkani přitom mohou mít s roztaženýma nohama až třicet centimetrů.

Do Česka se také vracejí zvířecí druhy, které u nás žily dříve. Na Šumavě se objevili jestřábi popelaví či orli mořští. „Nejspíš to souvisí s postupným oteplováním střední Evropy,“ myslí si ředitel Šumavského národního parku František Krejčí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.