Alergici, pozor! Začala pylová sezona! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Alergici, pozor! Začala pylová sezona!

Právě teď trápí alergiky nejvíc pyly olše a lísky, brzy bude ale ještě hůř.
Právě teď trápí alergiky nejvíc pyly olše a lísky, brzy bude ale ještě hůř. (Aha! – Alexandr Malachovský, Profimedia.cz, ara)

A je to tady. Smrkáme, kýcháme a pálí nás oči. Pylová sezona začala a tisíce alergiků v Česku trpí. Právě se vzduchem šíří pyly lísky a olše. „Výskyt obou těchto alergenů má v těchto dnech vzrůstající tendenci,“ hlásí alergolog Ondřej Rybníček z České pylové informační služby.

Jestli vám zrovna tyto dva alergeny nedělají obtíže, moc předčasně nejásejte. Během několika dnů může být všechno jinak. „Na přelomu března a dubna začne sezona topolu, vrby, jilmu, tisu a jasanu. Začátek sezony květu silně alergizující břízy očekáváme v teplejších oblastech Česka během prvního dubnového týdne,“ upozorňuje doktor Rybníček.

Pylovou sezonu u nás můžeme podle odborníků rozdělit do tří hlavních období. Na jaře nás nejvíce sužuje pyl stromů a keřů, v létě úpíme kvůli kvetoucím travám a na podzim nás čekají pyly plevelů a zlobí plísně.

30 % Čechů trpí alergickou rýmou!
  • V České republice trpí alergickou rýmou 20 % dospělých a 16 % dětí.
  • Ve 30 % případů je alergická rýma rizikovým faktorem pro vznik astmatu. „Lékaře však vyhledá jen necelá polovina lidí,“ upozorňuje docent Vít Petrů z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.
  • Naopak dobře léčená alergická rýma snižuje riziko astmatických obtíží až o 47 % a potřebu hospitalizace v nemocnici kvůli astmatu o 61 %.
Alergie = oční + nosní příznaky
  • 70 % pacientů trápí současně nosní i oční příznaky – kýchání, rýma, svědění nosu, ucpaný nos, tlak v dutinách, pálení a svědění očí, oteklá víčka atd.● Sezonního alergika více trápí prudké akutní obtíže (svědění nosu, kýchání, rýma).
  • Celoročního alergika více obtěžuje porucha nosní průchodnosti – ucpaný nos, který neuvolní ani vysmrkání.
  • Alergie není jen rýma a pálení očí. „Má celkově negativní vliv na kvalitu života. Zhoršuje kvalitu spánku, schopnost vykonávat pracovní aktivity a zvyšuje počet dnů na nemocenské,“ říká docent Vít Petrů.
  • Jako lék první volby doporučují lékaři tzv. antihistaminika, která tlumí příznaky alergie. Mnoho z nich je možné koupit bez lékařského předpisu. „Mohou se podávat přerušovaně při výskytu obtíží nebo pacientům dlouhodobě trpícím sezonní i celoroční alergickou rýmou,“ radí docent Vít Petrů s tím, že vždy ale doporučuje vyšetření lékařem!
  • Bát se nemusíme ani tzv. nazálních kortikosteroidů (sprejů do nosu obvykle na lékařský předpis). „Dokáží potlačit kromě nosních příznaků i oční. U některých pacientů tak není nutné používat oční kapky,“ dodává docent Vít Petrů.
Jak vybírat v lékárně?

Ve chvíli, kdy udeří alergie, člověka začnou pálit oči, v krku, spustí se mu rýma, v jednom kuse kýchá a cítí se »blbě«, vede první cesta do lékárny. Jaké léky si koupit? Lze si vybrat mezi tabletami, kapkami a sirupy s celkovými účinky, ty pomáhají tlumit všechny projevy alergie. Sáhnout lze po nosních nebo očních kapkách, ty však účinkují pouze v místě podání. Zejména u léků s celkovými účinky bychom si měli dát v lékárně pozor na cenu. Existuje řada volně prodejných preparátů se stejnou účinnou látkou, liší se jen tím, kolik za ně budeme muset zaplatit.

Kliknutím zvětšete

Trpíte alergií? Otestujte se! Stačí se přihlásit na internetové stránky České iniciativy pro astma: www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy
Kliknutím zvětšete
ÉČKA, která škodí dětem. Tahle jsou nejhorší!

Éčka jsou škodlivá a hotovo! Tak to si nejspíš myslí většina z nás a podle toho se snaží i nakupovat potraviny. Bez umělých konzervantů, barviv a sladidel. Jenže! Takhle jednoduše to prostě nefunguje. Některá éčka ukrývají úplně běžné přírodní látky – třeba E 150a je karamel, nebo E 330 kyselina citronová, jež se nachází v citrusech. Na druhou stranu existuje ale řada opravdu škodlivých éček, kterým by se měly vyhýbat hlavně děti. Mohou totiž vést k neklidu, hyperaktivitě, snižovat schopnost soustředění a pozornost. Řada z nich může navíc podstatně zhoršit, nebo dokonce vyvolat alergie! Tady je jejich základní přehled:

  • Kliknutím zvětšeteE 120 - Košenila (kyselina karmínová)
    Rudé barvivo, které se získává z hmyzu zvaného červci. Způsobuje alergii!
  • E 151 - Brilantní čerň BN
    Černé barvivo. Způsobuje alergii! Nebezpečné lidem s astmatem nebo ekzémy.
  • E 154 - Hněď FK
    Hnědá směs ze sedmi látek. Povoleny jen pro uzené sleďovité ryby v Anglii. Další možný zdroj alergií!
  • E 180 - Litholrubin BK
    Červené barvivo. Užití povoleno jen u sýrů z kravského mléka. Působí alergie!
  • E 950 - Acesulfam K
    Sladidlo, které je 200krát sladší než cukr. Rozporné hodnocení, bude třeba dalšího zkoumání případných negativních účinků.
  • E 951 - Aspartam
    Sladidlo. Pokusy na krysách v Itálii ukázaly zvýšené riziko rakoviny.
  • E 952 - Cyklamáty
    Sladidlo! Pokusy na zvířatech ukázaly při zvýšené konzumaci výraznější riziko rakoviny močového měchýře. V USA zcela zakázány, v Evropské unii se nesmí přidávat do žvýkaček a bonbonů.
  • E 954 - Sacharin
    Sladidlo. Může působit nahořklou chuť. Podle starších testů na zvířatech podporuje vznik rakoviny, což je dnes předmětem diskuse.
  • E 957 - Thaumatin
    Sladidlo a dochucovadlo. Je 3000krát sladší než cukr. Z afrických bylin, ale může se vyrábět i uměle. Předmětem zkoumání.
  • E 965 - Maltitol
    Sladidlo a regulátor vlhkosti. Možno vyrábět z geneticky modifikované kukuřice. Může způsobit průjem nebo nadýmání.
  • E 966 - Laktitol
    Sladidlo a tužidlo. Zdroj průjmů a nadýmaní.
  • E 967 - Xylitol
    Sladidlo a tužidlo. Může se vyrábět uměle. Způsobuje průjem a nadýmání.
  • E 100 - Kurkumin
    Přírodní žluť ze žlutých kořenů. Přidává se do karí. Vysoké množství narušuje žluč v těle. V ojedinělých případech vyvolává alergii.
  • E 132 - Indigotin
    Potravinářská modř. Pokusy ukázaly, že při podání s vápníkem sodným způsobuje tato kombinace poškození buněčné hmoty v těle. Například při současné konzumaci šunky či párku a obarvených sladkostí nebo likérů.
  • E 200 až E 203 - Kyselina sorbová a sorbany
    Vyrábí se z tuku zvířat a má lehce nakyslou chuť. Špatné pro alergiky, hlavně pro astmatiky a pacienty s ekzémy.
  • E 210 - Kyselina benzoová
    Konzervant. Nejčastěji obsažena ve výrobcích z ryb a salátech. Vyžaduje další zkoumání negativních vlivů na lidské tělo.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.