Nejlepší holub na světě! Majitel Karel Klemens: »Šampion Ali mi vydělal 4 miliony!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejlepší holub na světě! Majitel Karel Klemens: »Šampion Ali mi vydělal 4 miliony!«

Karel Klemens vychovává prvotřídní holuby.
Karel Klemens vychovává prvotřídní holuby.  (pro Aha! – Tomáš Kořistka)

Nejlepší poštovní holub na světě je z Dolního Benešova na Hlučínsku a vychoval ho Karel Klemens. Špičkový holubí šampion svému chovateli na mistrovství světa v jihoafrickém Sun City rázem vydělal více než 4 miliony korun!

Sun City Million Dollars je název prestižního holubářského závodu, který se každoročně koná v Jihoafrické republice. Soutěží se o milion dolarů, které si rozdělí ti nejlepší. Vítěz bere největší část, celých 200 tisíc dolarů, což je v přepočtu 3 744 000 korun. Letos v lednu si tento šek převzal Karel Klemens. Jeho holub Ali totiž porazil 5500 holubů z 32 zemí světa a doletěl jako první do cíle.

„Vypustili je ráno 560 kilometrů daleko. Měli to obzvlášť těžké, protože letěli proti větru. Potvrdil to i Aliho vítězný čas 9 hodin a 42 minuty, což je o hodinu déle, než jsme čekali,“ vzpomíná chovatel. Když se závod chýlil ke konci, napětí v rodině pana Klemense vzrůstalo. „Nad cílovými holubníky se objevili dva holubi. Když dosedli na vletovou desku a na obrazovce se objevila česká vlajka, bylo to jasné.“

Holub Ali se ale domů do Dolního Benešova už nikdy nevrátí. Z JAR se totiž holubi nesmějí odvážet. Tradicí závodu je proto dražba, na které se prodává prvních sto holubů. „Ali se vydražil samozřejmě nejlépe, za téměř půl milionu korun. Jeho prodej mě ale nemrzí. Patří to k show šampionátu,“ dodává chovatel.

Za vítězství inkasoval šek na 200 tisíc dolarů.

Stovky holubů vylétají na svoji trasu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.