Nový zákon: Čechy čeká další absurdní poplatek! Platíte kartou? Nákup bude dražší! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový zákon: Čechy čeká další absurdní poplatek! Platíte kartou? Nákup bude dražší!

Podle hesla »nic není zadarmo« bude možná fungovat i platba kartou!
Podle hesla »nic není zadarmo« bude možná fungovat i platba kartou! (Aha! – Josef Mašek)

Od listopadu loňského roku platí nový zákon o platebním styku. Garantuje nám spoustu výhod jako blokaci karty zadarmo anebo bezplatné výpisy z účtu. Vypadá to ale i na pořádný háček! Umožňuje totiž převedení poplatku za platbu kartou z obchodníka na zákazníka. Zákonitě by se nám tak prodražily skoro všechny nákupy.

„Za užití platebního terminálu na obchodním místě platí obchodník zprostředkovateli platebního systému poplatek za transakci. Ten se zpravidla pohybuje mezi jedním až třemi procenty z objemu transakce,“ uvádí server bankovnipoplatky.com.

A obchodníci už toho mají plné zuby! Tržby jim klesají, a tak chtějí poplatky za platby přesunout na zákazníky.

„Nevím o tom, že by se to někde ještě celoplošně zavádělo. Už teď ale kolikrát dostanete od obchodníka slevu, když částku uhradíte v hotovosti,“ řekl Aha! Patrik Nacher ze zmíněného serveru. Vzhledem k tomu, kolik bychom za platbu kartou museli platit, bude výhodnější si peníze vybrat z bankomatu.

Přitom je hlavně u velkých nákupů nebezpečné s sebou nosit velké částky v hotovosti. Máme se tedy bát? „Je dobré si uvědomit, že i obchodníci se snaží na tom trhu udržet. A využijí k tomu lecčeho. Někdo si ale třeba bude chtít zákazníky udržet tím, že platby účtovat nebude. Srovná se to,“ myslí si Nacher. Přesto ale tato »novota« ale figuruje na seznamu absurdních poplatků, který jeho server každoročně sestavuje.

Proděláme kalhoty! Podívejte se sami, jak by po převedení platby na zákazníka vypadaly ty nejobyčejnější nákupy!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.