Kolonáda, kronika, hotel i vlak... Máme 38 nových památek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kolonáda, kronika, hotel i vlak... Máme 38 nových památek!

Lázeňská kolonáda, Mariánské Lázně. Nejvýznamnější památkou našich druhých největších lázní je litinová Lázeňská kolonáda z 19. století. Před tímto architektonickým skvostem stojí oblíbená Zpívající fontána, která od k
Lázeňská kolonáda, Mariánské Lázně. Nejvýznamnější památkou našich druhých největších lázní je litinová Lázeňská kolonáda z 19. století. Před tímto architektonickým skvostem stojí oblíbená Zpívající fontána, která od k (ČTK/Martin Štěrba, Vladislav Galgonek, CzechTourism, Martin Průša, ara)

Do společnosti Pražského hradu nebo Karlštejna se včera probojovaly další památky. Vláda totiž schválila 38 nových objektů, které se od 1. července mohou chlubit titulem národní kulturní památka. Jejich seznam se tak celkově rozšířil na 274 položek. Letošní výběr téměř ze stovky tisíc možných památek se zaměřil především na architekturu 19. a 20. století, umělecká díla, ale i vesnickou lidovou kulturu. Tady jsou některé z nich.

 

Závišův kříž, klášter ve Vyšším Brodě

Už nyní je Vatikánem uznáván jako jeden z deseti světových artefaktů, které obsahují pozůstatky kříže, na němž byl ukřižován Ježíš Kristus. Výzkumy v 70. letech prokázaly, že kousek dřeva uprostřed korpusu je skutečně nasáklý krví.

 

Kubistický dům U Černé Matky Boží, Praha

Kubistická budova byla postavena v letech 1911 až 1912 architek-tem Josefem Gočárem v místě zbořeného domu rytířů Granovských zvaného U Čer-né Matky Boží. V prvním patře se až do 1. světové války nacházela slavná kavárna Grand Café Orient.

 

Plečnikův kostel, Praha

Chrám Nejsvětějšího Srdce Páně stojí na náměstí Jiřího z Poděbrad. Po třech letech budování byl vysvěcen 8. května 1932. Dílo slovinského architekta Josipa Plečnika bývá označováno za nejvýznamnější českou církevní stavbu 20. století.

 

Vila Primavesi, Olomouc

Otto Primavesi koupil roku 1905 dva zchátralé renesanční domy a nechal architekty Franze von Krausse a Josefa Tolka tvořit. Vznikla bohatě členitá patrová stavba rodinného domu s vysokou mansardovou střechou.

 

Železniční motorový vůz, Slovenská strela

Poprvé se národní památkou stal vlak. Souprava řady M 290.0 (Tatra 68) byla označována jako Slovenská strela. Unikátní elektromechanický přenos výkonu navrhl vsetínský elektrotechnik Josef Sousedík v roce 1936.

 

Hotel Avion, Brno

Tato stavba patří mezi nejužší hotely v Evropě. Byla postavena v roce 1928 architektem Bohuslavem Fuchsem. Hotel se hrdě tyčí přímo v centru moravské metropole a v provozu je stále 35 pokojů a apartmá.

 

Vodní hamr, Dobřív

Hamr v obci Dobřív je největší a nejvýznamnější památkou svého druhu v Česku. Dodnes funkční zděná budova postavená začátkem 19. století se nachází pod rybníkem na Padrťském potoce.

 

Kostel sv. Máří Magdalény, Karlovy Vary

V těsné blízkosti Vřídla se nachází římskokatolický kostel, který je ukázkou stavitelství vrcholného baroka a patří mezi nejhodnotnější barokní památky Česka. Jeho výška v kopuli šplhá až k 38 metrům.

 

Zlomek latinského překladu Dalimilovy kroniky

Česká kronika neznámého autora byla dokončena asi v roce 1314. Kniha psaná bezrozměrným rýmovaným veršem byla jedním z prvních významných děl staročeské literatury, která čerpala ze starší kronikářské tradice.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.