Největší zabijáci v kuchyni - Toustovač je horší než žralok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Největší zabijáci v kuchyni - Toustovač je horší než žralok!

Nezdá se to, ale v kuchyni musíme moc přemýšlet nejen o tom, co uvařit. Skrývá i mnohá nebezpečí.
Nezdá se to, ale v kuchyni musíme moc přemýšlet nejen o tom, co uvařit. Skrývá i mnohá nebezpečí. (Profimedia.cz)

Víte, jaké je nejméně hygienické místo ve vašem bytě? Není to překvapivě záchod, ale kuchyň. Číhá v ní mnoho nástrah, které dokonce mohou způsobit smrt.

..

Toustovač
Ročně tento přístroj zabije několik stovek lidí. Je tedy nebezpečnější než žralok. Tomu padne ročně za oběť kolem osmi lidí. Většina nejvážnějších nehod je způsobena při vytahování toastu kovovým nožem.
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶✶✶✶✶

Houbička na nádobí
Vlhké houbičky pohozené kolem dřezu v sobě za pár týdnů nashromáždí desítky tisíc bakterií na každé 2,5 centimetru! Obsahují nejvíce patogenů (nebezpečných zárodků, které způsobují choroby). Dokonce více, než je v záchodové míse!
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶✶✶✶

Zbylé jídlo
Platí zlaté pravidlo: jídlo se může ohřívat, ale maximálně jednou. Pokud navaříte kastrol omáčky, můžete zbytek jídla ohřát i další den. Nikdy však neohřívejte jídlo už dříve ohřáté. A už vůbec nikdy znovu nezmrazujte zmrzlinu. V rozteklé zmrzlině se dobře vede salmonele či listerii.
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶✶✶✶

Obaly jídel
Podle EU jsou děti (zejména chlapci) ohroženy potenciálním nebezpečím, které v sobě uchovávají chemické látky. Plastové obaly, fólie, tácky a umělohmotné krabice obsahují ftaláty. Ty mohou ovlivnit přirozený vývoj chlapců a způsobit zženštilost. Hrozí také defekty genitálií. Plastové obaly i konzervy mohou také obsahovat bifenol A – látku, která vyvolává změny v chování.
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶

Mikrovlnná trouba
Neexistuje důkaz, že by správně používaná a nepoškozená mikrovlnka představovala zdravotní riziko. Zelenina připravená v mikrovlnce je dokonce lepší než zelenina vařená. Tekutiny z mikrovlnky mají ale daleko vyšší teplotu. Mnoho lidí se zraní, když vytahuje ohřátou kávu. Požár mohou způsobit kovové předměty, které do mikrovlnky nepatří, ale i explodující vejce.
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶✶✶

Nerezová pánev
Spousta lidí ji používá místo fritovacího hrnce. Velké množství oleje může způsobit, že pánev začne hořet. Pokud k tomu dojde, ihned pánev odstavte a přikryjte vlhkým ručníkem. Další nebezpečí představuje přepálený olej. Mění chemické složení a může obsahovat nebezpečné acylové radikály. Ty způsobují srdeční onemocnění. Příliš si nepomůžete, ani když si pořídíte pánev teflonovou. Ta podle vědců uvolňuje látku, která způsobuje problémy se štítnou žlázou.
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶✶✶✶✶

Lednička
Že je jídlo prošlé, často zjistíme, až když začne zapáchat. Ale nebezpečí představuje i hlubokozmrazené maso, které je v mrazáku několik měsíců nebo dokonce let. Abychom zabránili činnosti mikrobů, měli bychom maso zmrazovat při teplotě 18 stupňů.
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶✶

Čisticí prostředky
Chlornan sodný je výborný dezinfekční prostředek. Může však podráždit kůži, nemluvě o očích a ústech. Nebezpečí představuje jeho smíchání s čisticími prostředky obsahujícími amoniak, kyselinu či peroxid vodíku. Chemická reakce uvolňuje velké množství nebezpečných látek, jako je chlór, který způsobuje smrt, či výbušný chlorodusík.
MÍRA NEBEZPEČÍ: ✶✶✶

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.