Panna Maria, křesťanská ikona: Odmalička pila víno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Panna Maria, křesťanská ikona: Odmalička pila víno!

Fotografie
Fotografie (internal)

Panna Maria je jednou z ústředních postav křesťanského náboženství. Pro věřící představuje ženu, která všem dala naději. Jaká ale byla ve skutečnosti? Němečtí vědci se na to podívali a zjistili následující.

Jak vypadala?

Měřila asi 150 cm, vážila 45 kilogramů. V obličeji byla alespoň zamlada velmi krásná. Měla dlouhé vlasy, které si nikdy nestříhala. Nejčastěji je nosila svázané do uzlu. Byla tradiční ženou v domácnosti – nosila obyčejné lněné šaty, přes ně deku, která ji chránila před deštěm a větrem. Ruce měla zničené prací, zejména pletením košíků. Jejím jediným zkrášlovacím prostředkem byl olivový olej – tím si mazala pokožku.

Jaký byl její život?

Rodiče Joachim a Anna ji už ve třech letech dali do kláštera. Tam vyrůstala a ve dvanácti ji kněží zasnoubili s Josefem. Ten byl o dost starší a nápadem moc nadšen nebyl. V šestnácti letech Maria otěhotněla, což Josef nazval »zlým skutkem«. Kromě Ježíše měli dalších šest dětí – čtyři syny a dvě dcery.

Jak se stravovala?

Byla výbornou kuchařkou – používala například jehněčí, ryby, cibuli, pórek, zelí, brokolici a saláty. Důležitou roli v její stravě hrála také čočka a fazole, granátová jablka, datle a fíky. V létě vařila venku na ohni, na horkých kamenech pekla chléb. Sladila zásadně medem. Už jako malé dítě pila běžně ředěné víno.

Co dělala po smrti Ježíše?

Žila se zbylými dětmi v Jeruzalémě, kde je prý i pohřbena. Teprve od 6. století je považována za nadpozemskou bytost a církev věří, že nejen její duše, ale i tělo šlo do nebe.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.