Vybíráte peníze z bankomatu? Pozor na zlodějské triky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vybíráte peníze z bankomatu? Pozor na zlodějské triky!

Pokud si chcete vybrat peníze z bankomatu, měli byste se stát na několik minut doslova detektivem! V Česku se totiž množí případy útoků na bankomaty, kdy zloději nainstalují speciální čtečku, pomocí které pak dokážou zkopírovat data z platebních karet, a tím je zneužít.

 

„Jen za listopad jsme zaznamenali tři desítky takovýchto útoků, což znamená enormní nárůst,“ potvrzuje Eva Miklíková z pražského policejního ředitelství. Nyní se v Praze podařilo zadržet dvojici Rumunů, kteří mají část těchto činů na svědomí. I tak ale banky doporučují zbystřit a prohlížet bankomaty ještě pečlivěji než dříve. Deník Aha! vám poradí, jak na to.

11 rad, jak bezpečně vybírat z bankomatu
  1. Nikam nezapisujte PIN a ani ho nikomu nesdělujte.
  2. Zásadně si nenechte u bankomatu od nikoho radit a řiďte se pouze pokyny, které jsou uvedeny na obrazovce bankomatu.
  3. Nikdo nemá právo vaši transakci přerušit, ani ochranka nebo jiný personál banky či obchodního centra nesmí zasáhnout do vaší transakce.
  4. Pokud se v okolí bankomatu pohybuje vám podezřelá osoba, odložte výběr hotovosti na později.
  5. Pokud není bankomat v noci dostatečně osvětlen, raději ho nepoužívejte a vyberte si jiný.
  6. Před výběrem hotovosti z bankomatu se ubezpečte, že bankomat nevypadá podezřele. Například vstupní otvor pro vložení karty nenese známky manipulace nebo poškození. 
  7. Zkuste rukou zjistit, zda obdélník, do kterého se vkládá karta, není jen nastrčený – musí pevně držet, to znamená být nedílnou součástí bankomatu.
  8. Při zadávání PIN při výběru z bankomatu či kdekoliv jinde si zakryjte klávesnici rukou nebo papírem. Tím je možné se bránit i před namontovanou kamerou zlodějů.
  9. Po dokončení transakce si nezapomeňte vzít zpět svou kartu a pokud je to možné, tak i účtenku o provedené transakci
  10. V případě, že bankomat nevydá bankovky, zkontrolujte pro jistotu, zda nebyl na výdejní otvor instalován falešný kryt.
  11. Pokud bude platební karta z jakéhokoliv důvodu zadržena bankomatem a nebude vydána o jejím zadržení potvrzenka, ihned kontaktujte banku. Je možné, že podvodníci použili takzvanou Libanonskou smyčku, která kartu v bankomatu zachytí.
    Zdroj: Česká spořitelna

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.