Velký přehled bonusů k povinnému ručení - Jak ušetřit tisíce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký přehled bonusů k povinnému ručení - Jak ušetřit tisíce?

 (Aha! – Petr Novotný)

Povinné ručení je jedna z mála věcí, kterou musí zaplatit úplně každý motorista. Jeho sazby jsou různé a liší se nejčastěji podle kubatury, což je obsah motoru. Některé pojišťovny ale také zohledňují celkový výkon motoru a nebo určují výši pojistného jen podle něj.

To, kolik majitel vozidla zaplatí ovlivňuje celá řada faktorů, například hmotnost, způsob užití, stáří, věk a bydliště pojistníka, povolání, další pojištění u téže pojišťovny, frekvence placení pojistného a počet měsíců bez nehody. Jaká je tedy nejvýhodnější pojišťovna nelze úplně přesně říci, neboť každá z nich má své propočty a kalkulace pro konkrétního člověka. Přinášíme alespoň základní přehled možných slev a bonusů k povinnému ručení.

Nové povinné ručení uzavírají tisíce řidičů - Bojí se vysokých sankcí!

Fenomén nepojištěného vozidla u nás pomalu upadá. Od 1. ledna tohoto roku totiž začal platit zákon, který umožňuje aby Česká kancelář pojistitelů vymáhala pokuty za vozy, které nemají uzavřené povinné ručení.

„Nejde přímo o pokuty, ale jedná se o příspěvky do našeho garančního fondu, ze kterého jsou hrazeny škody vzniklé nepojištěnými vozidly,“ vysvětluje Jakub Hradec, ředitel České kanceláře pojistitelů. Kancelář obeslala od začátku roku výzvu k zaplacení povinného příspěvku do garančního fondu více než 80 tisícům osob a obeslaní neplatiči dosud do fondu uhradili přes 38 milionů korun. „Do konce roku plánujeme obeslat dalších nejméně 43 tisíc osob a předpokládáme, že na příspěvcích vybereme ještě další desítky milionů korun,“ dodal Hradec.

Počet nepojištěných vozidel tak v Česku meziročně poklesl o 30 procent na necelých 600 tisíc. Meziročně klesl také počet nehod způsobených vozidly bez povinného ručení a to o více než 20 procent. Jako doklad o uzavření povinného ručení platí tzv. zelená karta, což je dokument platný i v zahraničí.

Hodně se v poslední době také hovoří o tom, že pojišťovny budou povinné ručení zdražovat. „Sazby povinného ručení upravujeme průběžně v závislosti na vývoji škodní potřeby. Aktuálně v nejbližší době ani k počátku roku 2010 úpravy základních tarifů neplánujeme,“ uklidňuje Miloš Velíšek, ředitel úseku pojištění vozidel.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Proč je dobré se pojistit?

Jezdit nepojištěný se krutě nevyplácí. Pokud bude člověk provozovat vozidlo bez platného povinného ručení, pak jde o přestupek, za který může být uložena pokuta od 5 do 40 tisíc korun. Způsobíli nehodu, tak také musí ve finále uhradit veškerou škodu, která jeho přičiněním vznikne. Nejde přitom jen o hmotnou škodu. Pokud při havárii došlo také k úmrtí a nebo zranění s trvalými následky, mohou se náklady na léčbu či odškodnění vyšplhat až do výše mnoha milionů. Česká kancelář pojistitelů spravuje garanční fond, z něhož hradí poškozeným škody, jež jim byly způsobeny nepojištěnými vozidly. Kancelář následně tyto škody vymáhá po řidičích a vlastnících nepojištěných vozidel. Od ledna 2009 mají nepojištění vlastníci vozidel povinnost za každý den, kdy jejich vozidlo nebylo pojištěno, uhradit do garančního fondu příspěvek 20 až 300 Kč podle druhu vozidla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.