Včera padaly teplotní rekordy... Houby začínají růst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Včera padaly teplotní rekordy... Houby začínají růst!

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Mykologové mají skvělou zprávu! Houby konečně porostou! Až do konce října tak najdeme hlavně václavky, nejrůznější hřiby, dařit se bude i pýchavkám a holubinkám. Houbám prospěly i poslední teplé dny. Včera v pražském Klementinu dokonce padl teplotní rekord, meteorologové naměřili 24, 8 °C, o 0,2 stupně víc než v roce 1966. V Brně teploty stouply na 27, 3°C a ve Znojmě naměřili dokonce 27,8 °C.

Mykologové mají skvělou zprávu! Houby konečně porostou! Až do konce října tak najdeme hlavně václavky, nejrůznější hřiby, dařit se bude i pýchavkám a holubinkám. Houbám prospěly i poslední teplé dny. Včera v pražském Klementinu dokonce padl teplotní rekord, meteorologové naměřili 24, 8 °C, o 0,2 stupně víc než v roce 1966. V Brně teploty stouply na 27, 3°C a ve Znojmě naměřili dokonce 27,8 °C.

Podle mykologů v lesích i na loukách konečně začíná být vlhko, které houbám celé léto chybělo. „Předpokládám, že se teď bude houbám dařit. Najdete je hojně v podhůří Šumavy a na Vysočině. Moc dobrá situace zatím není v okolí Prahy. Doporučuji vypravit se na břehy rybníků, kde je vlhko a kde se bude dařit hlavně hřibům. Na pařezích porostou ve zvýšené míře výborné václavky,“ popsal Jaroslav Klán z Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby.

Ten také upozornil, že se v lesích objevuje i prudce jedovatý pavučinec plyšový. „Roste ale jen asi na sedmi stanovištích v republice. Celkem letos na otravu houbami zemřeli dva lidé. Zrovna v úterý se snažila pomocí muchomůrky červené spáchat sebevraždu žena ze středních Čech. Lékaři jí vypumpovali žaludek. Umřít nemohla, měla ale halucinace,“ dodal Klán.

8.10.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.