Papež Benedikt XVI.: Země česká, domov můj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Papež Benedikt XVI.: Země česká, domov můj

A je to tady! Papež kyne davu a sestupuje ze schůdků.
A je to tady! Papež kyne davu a sestupuje ze schůdků.  (Aha! – Petr Novotný, Karel Kopáč, ČTK)

5:00 – Česká republika se dočkala! Včera před půl dvanáctou dopoledne na letišti v Ruzyni dosedlo letadlo s papežem Benediktem XVI. (82). Na Svatého otce čekalo několik stovek lidí včetně uvítací delegace vedené prezidentem Václavem Klausem a jeho manželkou Livií. Papež, jehož přílet hlídali i odstřelovači, všechny překvapil a úvodní projev pronesl částečně v češtině.

Prezident Václav Klaus vítal Benedikta XVI. v angličtině. Ten ve svém projevu začal češtinou. „Těšil jsem se na dny v České republice, kterou nazýváte Země česká, domov můj,“ řekne česky a sklidí potlesk. Pak také přešel do angličtiny. Ještě před odjezdem požehnal tříletému Adamovi a dal mu křížek.

„Je mi potěšením být na návštěvě v této zemi, kterou vy hrdě nazýváte Země česká, domov můj,“ řekl česky papež. Pak navštívil kostel Panny Marie Vítězné na pražském Újezdě, kde ho přivítal pražský primátor Pavel Bém a předal mu klíče od města. V kostele papež požehnal dětem a věnoval sošce Pražského Jezulátka zlatou korunku. Jeho cesta poté vedla papamobilem do Voršilské ulice, kde je sídlo nunciatury (velvyslanectví Vatikánu) a kde papež později nocoval. Odpoledne měl na Hradě soukromý hovor s prezidentem Václavem Klausem a jeho ženou Livií, po kterém si poslechl koncert, pronesl projev a pomodlil se v katedrále svatého Víta. Dnes povede mši v Brně a v pondělí ve Staré Boleslavi.

Papež opustil kostel, nasedl do papamobilu. Na ulicích byly tisíce lidí, Benedikt XVI. jim mával. Ve 13.38 přijel do apoštolské nunciatury, kde se naobědval.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.