Berete léky? Pozor na slunce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Berete léky? Pozor na slunce!

Některé léky mohou na sluníčku pěkně potrápit.
Některé léky mohou na sluníčku pěkně potrápit. (: internet)

PRAHA – Spálená kůže, puchýře nebo nepravidelně opálená pokožka, na níž se i při krátkém pobytu na sluníčku udělají hnědé skvrny. Tak může v lepším případě dopadnout člověk, který užívá léky a v současných vedrech se nechrání před pálícím sluncem

! Nejhorší je, že velmi svědivé a nepříjemné onemocnění kůže dokáží způsobit i obyčejná petržel, kopr nebo kopretiny! Stačí, aby se jejich šťáva dostala na kůži v místech, kam dopadají sluneční paprsky!

„Jedná se o takzvanou fotodermatózu, kožní onemocnění, vyvolané vzájemnou reakcí určitých chemických látek v lidském těle při pobytu na slunečním světle,“ vysvětluje lékař Jan Kadleček. Nejčastěji je způsobena užíváním tabletek, mastí nebo doplňků stravy. „Pacienty při předepisování léků, které mohou na slunce reagovat, upozorňuji a varovat by je měli i v lékárnách při prodeji léků bez předpisu,“ říká Kadleček.

Po slupnutí některých antibiotik, léků na srdce, revma, proti cukrovce, plísním nebo antidepresiv se i po krátkém pobytu na slunci mohou objevit silně svědivá kopřivka, otok, spáleniny nebo puchýře.

„Lidé by měli být opatrní i při používání doplňků stravy a čajů například s třezalkou. Obsahuje látky, které zvyšují citlivost kůže,“ upozorňuje Martin Staněk z pražské lékárny U Rotundy. Třezalka přitom není jediná, která může v létě pěkně potrápit. Stejně nepříjemné chvíle dokáže připravit na sluníčku i šťáva z kopru, celeru, petržele nebo například kopretiny. Stačí, aby se dostala na pokožku. „Objevuje se u každého, kdo přijde do kontaktu s rostlinami za slunečného počasí, zvláště při práci na zahrádce v plavkách. Petržel v polévce ale samozřejmě nebezpečná není,“ dodává Kadleček.

Pozor na tyto léky
● Deoxymykoin
● Furosemid
● Amiohexal
● Doxybene
● Amiokordin
● Sedacoron
● Brufen
● Ibalgin
● Indometacin
● Piroxicam
● Furorese

Nebezpečné jsoui »kytičky«
● kopretina
● měsíček lékařský
● slunečnice
● zlatobýl
● ambrozie
● celer
● fenykl
● kmín
● kopr
● petržel

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.