Útok na českou ambasádu ve Vídni - Sprejeři v kuklách zničili fasádu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Útok na českou ambasádu ve Vídni - Sprejeři v kuklách zničili fasádu!

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Česká ambasáda ve Vídni se stala obětí útoku zatím neznámých vandalů. „Ve čtvrtek v pozdních odpoledních hodinách napsali dva sprejeři na zeď »Viva Milada«. Pak házeli barevné balonky na zdi ambasády,“ řekl Aha! český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal.

Česká ambasáda ve Vídni se stala obětí útoku zatím neznámých vandalů. „Ve čtvrtek v pozdních odpoledních hodinách napsali dva sprejeři na zeď »Viva Milada«. Pak házeli barevné balonky na zdi ambasády,“ řekl Aha! český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal.

Sprejeři chtěli nápisem podpořit pražský squat Milada. Ten policie vyklidila v červnu, při akci byli zraněni jak policisté, tak squatteři (převážně mladí lidé, kteří bydlí v opuštěných domech – squatech – a neplatí nájemné). Další problémy se squattery byly minulý týden, kdy obsadili prázdný dům v Praze. Sprejeři, kteří poničili fasádu ambasády ve Vídni, z čehož je usvědčila bezpečnostní kamera, jsou zřejmě sami squattery. Podle Koukala není úplně jasné, jestli se jednalo o Čechy, nebo o cizince: „Heslo napsali mezinárodně. Byli v kuklách, je to mladík s dívkou. Ale nebudou to lidé, kteří by věděli, jak je to s ambasádami. Posprejovali totiž zeď u vchodu do české mise OBSE, která je ve stejném domě jako ambasáda. Proto si spíše myslím, že by to mohli být lidé, kteří přijeli z Čech.“ Velvyslanec odhaduje škodu až na 80 000 korun. „Budeme chtít kompenzaci. Už jsme kontaktovali policii.“

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.