Hasiči si dávali do těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hasiči si dávali do těla!

Před začátkem soutěže se hasiči ještě smáli...
Před začátkem soutěže se hasiči ještě smáli... (Aha! – Alexandr Malachovský)

5:00 – Téměř sedm desítek hasičů z pěti států včera poměřilo svoje síly na pražské Pankráci. Probíhala tam prestižní soutěž Iron Fireman, která je prý nejtěžším hasičským závodem na světě!

Profesionální i dobrovolní hasiči z ČR, Polska, Maďarska, Německa a Velké Británie museli zdolat závodní dráhu, která simuluje skutečný zásah při požáru. Nejprve museli rozbalit a zase zabalit dvě hadice, poté stokrát praštit s těžkou palicí, následně přenést dva velké kanystry s vodou po vytyčené trati, dvakrát přelézt hladkou dvoumetrovou stěnu a na závěr zachránit dospělého člověka v bezvědomí, kterého představovala těžká figurína.

„Přihlásil jsem se, protože jsem chtěl zjistit, jestli to dokážu,“ řekl Jaroslav Hocko, který slouží u hasičů pět let a závodní trať zdolal za necelých 23 minut. „Už to balení hadic je strašná dřina, člověk je v podřepu, takže ho bolí nohy a motá se mu hlava,“ popsal v cíli a s úsměvem dodal, že si při závodu několikrát přál, aby omdlel, protože pak už by nemusel pokračovat.

Vyčerpaným hasičům pomáhali v předposledním patře budovy jejich kolegové záchranáři.

Na konci hasiče ještě čekalo zdolání schodiště budovy City Empiria, což je druhá nejvyšší budova v Česku. Má 26 pater a měří 104 metrů. Na sobě při tom museli mít oblečení, které používají při zásazích – tedy dvouvrstvý zásahový oblek, boty a přilbu s maskou, celkem přes 20 kg!

Kvůli nepřízni počasí a zejména silnému větru se nekonalo populární slaňování budovy City Empiria a ani se nepodařilo její lanové přemostění s budovou City Tower.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.