Co dělá letní parno s naším tělem… Proč máme v horku větší chuť na sex? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co dělá letní parno s naším tělem… Proč máme v horku větší chuť na sex?

Vedro dokáže být pořádně nepříjemné.
Vedro dokáže být pořádně nepříjemné. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Pro tělo znamenají tropické teploty těžkou práci a mnoho bezesných nocí. Jak teplo mění funkci srdce a dalších tělesných orgánů?

Pro tělo znamenají tropické teploty těžkou práci a mnoho bezesných nocí. Jak teplo mění funkci srdce a dalších tělesných orgánů?

  • KŮŽE je klimatizací těla. Při vysokých teplotách se rozšiřují cévy. Tak protéká více krve a odevzdává se více tepla ven. Pocením vzniká odpařování a to ochlazuje.
  • RUCE A NOHY se potí a otékají kvůli rozšířeným cévám. Pak se nevejdeme do bot a nepodaří se nám nasadit si prstýnek. Tip: nohy položit vysoko nebo je postříkat studenou vodou.
  • SRDCE je extrémně zatěžováno, kvůli rozšířeným cévám klesá krevní tlak. Srdeční tep stoupá z 60 až na 90 tepů v klidovém stavu. Často se cítíme mdlí, tvoří se více sexuálního hormonu testosteronu a chuť na sex stoupá.
  • BŘICHO Nemáme tolik hlad. Když je zima, potřebujeme mnoho kalorií, abychom se ohřáli. Ve vedrech to není nutné.
  • OČI Vysoké hodnoty ozónu dráždí oční sliznici. Následek: červené pálící oči, také je více mhouříme.

Také nemůžete kvůli vedru spát? Poradíme vám!

Také nemůžete v noci spát, protože je vám strašné vedro? Převalujete se a ne a ne zabrat? Deník Aha! má pro vás 10 dobrých rad!

  1. Udržujte ložnici přes den ve tmě a nevětrejte!
    Okno otvírejte jen ráno a večer. Pokud máte rolety, stáhněte je. „Člověk může dobře a přirozeně spát při teplotě od 12 do 24 stupňů Celsia,“ říká známý psychiatr Jan Cimický a dodává, že ve větším teple se spí lépe ženám, muži horko obecně snášejí hůř.
  2. Nespěte při otevřeném okně!
    To sice přináší ochlazení, ale díky průvanu hrozí ztuhnutí ramen a nachlazení.
  3. Místo peřiny se přikryjte tenkým prostěradlem!
    Nespěte nazí, protože tělo v noci vypotí až půl litru tekutiny. Oblečte si raději vzdušné bavlněné pyžamo. „Aby se pot mohl vsáknout. Ale žádný flanel ani syntetická vlákna,“ říká Jan Cimický.
  4. Pozor na spící děti!
    Jejich tělo neumí regulovat teplotu tak, jako to dovedou dospělí. Proto jim hrozí přehřátí. Takže zapomeňte na tlusté spacáky a deky, stačí bavlněné dupačky.
  5. Žádné prášky na spaní!
    V létě potřebuje člověk beztak méně spánku, neboť dlouhé dny zabraňují tvorbě spánkového hormonu melatoninu.
  6. Dodejte tělu tekutiny!
    Tři litry pro dospělého denně jsou optimální. Samozřejmě by se nemělo pít příliš mnoho večer, jinak budete v noci neustále běhat na záchod.
  7. Žádný alkohol ani kofein!
    Výborným receptem je podle Vladimíry Strnadelové z pražského Institutu celostní medicíny jablečný ocet: „Zřeďte si ho vodou a celé odpoledne ho popíjejte. Před spaním si uvařte čaj z meduňky. A pokud je opravdu hic, pomůže máta. Ta sice neuspává, ale ochlazuje.“
  8. Po 19. hodině už nejezte!
    Lékařka Vladimíra Strnadelová dodává: „Nejhorší věc, co mohou lidé udělat, je jíst grilované maso a steaky!“ Večerní jídlo totiž nesmí být »zahřívací«, což právě grilované maso a vůbec maso je. Člověku totiž hlavně vadí vnitřní horko. Večeřte tedy hlavně zeleninu, rýži, kukuřici, lehčí tofu…
  9. Nepřetěžujte se!
    Večer bychom neměli dělat náročnou práci, prostě »nezvyšovat obrátky« – naopak je lepší se zklidnit, aby byl energetický výdej minimální. Takže ani žádný divoký sex!
  10. Zapomeňte na ventilátory a klimatizaci v ložnici!
    Nehrozí jen zvýšené náklady na spotřebu energie, ale i zdravotní komplikace, například ztuhlá ramena a nachlazení. Za vše může průvan! Lepší je osprchovat se, než půjdete do postele. Chladnou, ne ledovou vodou. Zapomeňte na osušení. Díky odpařování se tělo ochladí a osvěží.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.