Jíte jenom saláty? Možná máte rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jíte jenom saláty? Možná máte rakovinu!

Velká chuť na salát může znamenat i zdravotní problémy.
Velká chuť na salát může znamenat i zdravotní problémy.  (Profimedia.cz, ara )

5:00 - (kat) – Koušete si nehty? Máte chuť na něco, z čeho se vám běžně zvedá žaludek? Mnete si často oči? Tyto a mnohé další jevy mohou být příznakem vážných chorob či nedostatku důležitých vitaminů

5:00 - (kat) – Koušete si nehty? Máte chuť na něco, z čeho se vám běžně zvedá žaludek? Mnete si často oči? Tyto a mnohé další jevy mohou být příznakem vážných chorob či nedostatku důležitých vitaminů. Proto je nepodceňujte a nebojte se zkonzultovat neobvyklé chování svého těla s lékařem...

Chuť na salát

Možná příčina: rakovina!

S překvapivou chutí na salát přišla Britka Elsie Campbell k lékaři. Ten jí diagnostikoval rakovinu prsu. A už jeden den po operaci se její chutě vrátily do normálu. Důvodem nejspíš je, že si tělo podvědomě říká o to, co potřebuje. Salát totiž zpomaluje šíření rakovinných buněk. Změní-li se výrazně vaše chutě, neváhejte a navštivte lékaře!

Kousání nehtů

Možná příčina: nedostatek vápníku J

e až překvapivé, kolik lidí si kouše nehty – když pomyslíme na to, jak moc bakterií se na nehtech během dne zachytí... Navíc okousané nehty vypadají tak nechutně! Nemůžete si pomoct a nehty si koušete i tak? Pak máte nejspíš nedostatek vápníku – ten nehty totiž obsahují a tělo si říká o jeho doplnění. Zásobujte své tělo vápníkem pomocí vhodných doplňků stravy.

Červené flíčky na paži

Možná příčina: nedostatek esenciálních mastných kyselin!

Malé červené flíčky v oblasti nadloktí vznikají, když se v kožních váčcích hromadí keratin. Stává se tak zejména na stehnech, pažích a hýždích. Příčinou usazování keratinu je nedostatek mazu. Přijímejte v potravě více mastných kyselin. Vyskytují se například v rybím tuku, olivovém oleji, vejcích, vlašských ořeších, lněných semínkách a v oleji z konopných semen.

Zažloutlá pokožka

Možná příčina: snížená funkce štítné žlázy!

Zažloutlé zbarvení pokožky je nejčastěji spojováno se žloutenkou či jiným onemocněním jater. Pravý důvod je ale často o něco méně závažný – snížená funkce štítné žlázy. Dalšími symptomy jsou: neustálý pocit zimy, únava, suchá pokožka, poškozené vlasy, lámavé nehty. Dysfunkce štítné žlázy může být následkem onemocnění imunitního systému, ten totiž její fungování řídí. Nechte se vyšetřit na endokrinologii!

Krvácení z nosu nebo dásní

Možná příčina: nedostatek vitaminu K nebo A!

Bezdůvodné krvácení z nosu, které nelze zastavit, krvácení dásní při čištění zubů a pomalé vytváření strupů při lehkém poranění pokožky jsou jasným důkazem poruchy srážlivosti krve. Důvodem je pravděpodobně nedostatek trombinu. Dětem se tyto dva vitaminy pro jistotu vpravují do těla injekcí hned po narození. Jezte vyváženou a zdravou stravu.

Mnutí očí

Možná příčina: stres!

Malé děti si protírají oči, když jsou unavené. Ale i dospělí si často mnou oči či kořen nosu, a to i když jsou v plné síle. Mnutí očí zmírňuje tlak na oční sval, který má na starosti pohyb oční bulvy. Prostřednictvím tzv. okulokardiálního reflexu působí na bludný nerv, který je zodpovědný za srdeční rytmus. Protírání očí tedy snižuje srdeční frekvenci. Zjistěte, co vás drží pod tlakem!

Třesou se vám ruce

Možná příčina: nedostatek hořčíku a vitaminu B1!

Asi 5 % lidí starších 40 let se třesou ruce, aniž by to mělo jakoukoli neurologickou příčinu. Je-li to navíc doprovázeno zvýšenou podrážděností, citlivostí na hluk a nespavostí, jedná se nejspíš o nedostatek vitaminu B1 a hořčíku. Doplňujte vitamin B1 a hořčík pravidelně, tělo je totiž velmi snadno spotřebovává!

Silné pocení

Možná příčina: cukrovka nebo nedostatek chromu!

Když se nečekaně dostaví silné pocení, je to trapné. Lidem s cukrovkou typu 1, která začíná již v raném dětství, je často tepleji než ostatním. Cukrovka totiž ohrožuje funkci potních žláz a tělo tak produkuje nekontrolované množství potu. U osob trpících cukrovkou typu 2 je tento problém ještě intenzivnější. Studie doporučují chrom, protože stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu inzulinu. Při výrobě potravin je ale často opomíjen, či dokonce záměrně odstraňován.

Záhyb na špičce nosu

Možná příčina: alergie!

Pokud jste zaregistrovali nápadnou rýhu na kořeni nosu svého dítěte, pozor! Znamená to totiž, že si příliš často mne nos dlaní, má ho tedy podrážděný. Při případném podcenění nebo zanedbání může dojít k zánětu nosních dutin. Ten může být signálem, že byly vdechnuty alergeny. Nechte dítě vyšetřit na alergologii!

Strije

Možná příčina: nedostatek zinku!

Strije (malé jizvičky, které vypadají jako praskliny na kůži) vznikají hlavně v těhotenství, mohou se však objevit i po rychlém ztloustnutí. Zinek pomáhá zvýšit produkci kolagenu, který má na starosti pružnost pokožky. Jezte potraviny bohaté na zinek – například korýše, pšeničné klíčky, ořechy, vejce a maso.

Zabarvený pot

Možná příčina: bakteriální infekce v pokožce!

Žlutý, zelený, modrý nebo černý pot je znamením toho, že se v potních žlázách, podpažních jamkách či genitáliích usadily pigmentotvorné bakterie. Barvy jsou jen následkem toho, že se dostaly do kontaktu se vzduchem. Vypadá to sice děsivě, ale rozhodně to nic tak strašného to není.

Pálení nohou

Možná příčina: nedostatek vitaminu B5!

Nohy vám zničehonic mohou zčervenat, otéci a začnou vás pálit, nejčastěji se to stává v noci. Důvodem je nedostatek vitaminu B5, jenž má na starosti chemické procesy v mozku, které kontrolují nervový systém. Kromě toho odbourává stres a tuky. Vitamin B5 je obsažen v četných potravinách, zvláště ve sledích, květáku a brokolici. Jezte proto tyto potraviny častěji.

Silný ušní maz

Možná příčina: nedostatek esenciálních mastných kyselin!

Ušní maz čistí, mastí a chrání ušní kanálek, přičemž zachycuje vodu a špínu. Za normálních okolností ztvrdne a v podobě žmolků odpadá z ucha sám. Když se ho tvoří moc, je to znamení nedostatku esenciálních mastných kyselin, které kontrolují vázání prostaglandinu. Tvoří-li se ho v uchu moc, předpokládá tělo výskyt infekce a pokouší se ji ze sebe dostat právě produkcí ušního mazu. Přijímejte v potravě více mastných kyselin. Vyskytují se například v rybím tuku, olivovém oleji, vejcích, vlašských ořeších, lněných semínkách a v oleji z konopných semen.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.