Prasečí chřipka se dál šíří Evropou: První přenos z člověka na člověka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prasečí chřipka se dál šíří Evropou: První přenos z člověka na člověka!

 (: ara)

PRAHA – Prasečí chřipka se dál šíří po Evropě. Lékaři potvrdili první přenos viru z člověka na člověka v Německu. Stav ženy, která se nakazila, prý není vážný.

V Česku vyhledalo lékařské vyšetření několik cestovatelů, prasečí chřipka se naštěstí u žádného z nich nepotvrdila. Aktuálně platí pátý stupeň ze šestistupňové škály varování, svět je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jeden krok před pandemií.

V neděli dopoledne se vrací z Mexika asi 180 českých turistů. Na Ruzyni je uvítají speciální termokamery, které by měly odhalit, zda někdo z nich nemá horečku.

Mexický velvyslanec v ČR José Luis Bernal Rodríguez v této souvislosti vyzývá Čechy, aby nerušili cesty do Mexika. Země má prý nemoc pod kontrolou. Ve skutečnosti se však z Mexika stává mrtvá zóna. Nemoci podlehlo nejméně dvanáct osob, na komplikace s ní spojené však až 170 lidí! Na pět dní se tu uzavřely veřejné budovy i školy, vláda vyzvala Mexičany, aby neprovozovali ani soukromé obchody a zůstávali doma. Obyvatelé Mexico City prchají hromadně na venkov.

Světová zdravotnická organizace (WHO), která nejprve nazvala nemoc »novou chřipkou«, teď opět oficiálně název změnila na »chřipka A(H1N1)«.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.