Velký rádce, jak dostat statisíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velký rádce, jak dostat statisíce!

 (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Až stovky tisíc korun může od včerejška získat každý, kdo chce zvelebit dům a šetřit energii. Ministerstvo životního prostředí totiž začalo přijímat žádosti od lidí, kteří chtějí zateplit dům, vyměnit kotel nebo si koupit solární panely.


Stát začal rozdávat miliardy na zateplování a opravy domů

Letos chce stát rozdat až deset miliard korun a v příštích letech dalších patnáct miliard. A zájem o dotace je obrovský!

„V tuto chvíli jsou krajská pracoviště v obležení, už od 7.00 ráno. Je ale možné žádat i poštou, máme na to čas do roku 2012,“ řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

„Zájem je rekordní a návštěvnost stránek www.zelenausporam.cz překonává návštěvnost renomovaných zpravodajských serverů,“ tvrdil včera ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Žádost o dotaci by jen letos mohlo využít na 250 000 domácností.

A co je pro to nutné udělat? Deník Aha! zná odpověď na každou vaši otázku.

●● Na co dostanu dotaci?
Na zateplení, na pořízení kotle na biomasu, tepelného čerpadla a solárních kolektorů, nebo na stavbu pasivního domu.

●● Kolik peněz dostanu?
Maximální výše dotace může dosáhnout 50 procent uznatelných nákladů. Vždy záleží na rozsahu oprav.

●● Mohu získat ještě nějaký finanční bonus?
Ano, pokud uděláte více úprav, například kompletně zateplíte dům, a ještě si pořídíte solární kolektory, dostanete kromě příspěvků i dotační bonus 20 000 korun u rodinných domů a 50 000 korun u bytových domů.

Kliknutím zvětšete●● Kdy peníze dostanu?
Dotace budou vypláceny zpětně. Peníze ale dostanete, jen když byly požadované úpravy dokončeny po 1. dubnu 2009.

●● Dokdy mohu o peníze žádat?
Žádat o peníze můžete od včerejška 22. dubna 2009 do 30. června 2012.

●● Kdo může žádat o dotaci?
Vlastníci rodinných domů, majitelé bytových domů – družstva a společenství vlastníků bytů, města, obce a firmy.

●● Dostanu dotaci i na úpravu chalupy?
Dotovat se budou jen úpravy domů k trvalému bydlení, takže příspěvek na výměnu kotle na chatě či chalupě nedostanete. Navíc majitelé bytových domů nemohou žádat o peníze na tepelná čerpadla. Vlastníci panelových domů nezískají dotaci na zateplení, protože je pro ně určen program ministerstva pro místní rozvoj nazvaný Panel.

●● Kde seženu formulář?
Formuláře žádostí dostanete na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí, v pěti vybraných bankách (Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, UniCredit Bank a banka LBBW) nebo si je můžete stáhnout z internetu na stránce www.zeleanausporam.cz.

Celkem existují tři typy formulářů – na dotaci na zateplování, na výstavbu pasivních domů a na využívání obnovitelných zdrojů energie. Vyplněný formulář pak odevzdáte na pracoviště Státního fondu životního prostředí a od května i v pěti uvedených bankách.

●● Co musí splňovat žadatel o dotaci?
Musí být majitelem nemovitosti, protože jen ten má nárok peníze získat. Musí se na něj navíc vztahovat zákon o dani z nemovitosti a dalších 15 let musí rodinný či bytový dům užívat k bydlení. Nesmí dlužit žádné peníze státu, obci a zdravotní pojišťovně.

●● Co všechno musím doložit?
Důkaz o tom, že je majitel nemovitosti, kde byla nebo má být provedena požadovaná úprava. Dále musí předložit projektovou dokumentaci, která potvrdí, že byly splněny všechny technické požadavky.

●● Mohu si úpravy udělat svépomocí?
Ne. Majitel domu si na úpravu musí najmout pouze firmu prověřenou fondem životního prostředí. Seznam firem a přehled výrobků splňujících podmínky programu najdete na stránce www.zelenausporam.cz.

●● Jak rychle musím úpravy provést?
Pokud o peníze žádáte předem, pak do 60 dní obdržíte vyrozumění o nároku na dotaci. Ta má platnost 6 měsíců na ekologické vytápění, 18 měsíců na zateplení a 24 měsíců na pasivní dům. Do té doby je třeba úpravu uskutečnit.

●● Mohu o dotaci přijít?
Ano, pokud lidé se žádostí uspějí, může přijít ministerská kontrola. Úředníci se budou dívat na to, zda lidé nechtějí dotace na stavbu, která už je hotová, a nebo zda na místě probíhá přesně to, co stojí v dokladech k žádosti o dotaci. Pokud přijdou na chybu, můžete o dotaci přijít.

Jak postupovat při žádání o dotaci

1. Vyplnit formulář
2. Pořídit technickou dokumentaci
3. Vybrat si firmu nebo výrobek
4. Doručit potřebné dokumenty
5. Projít kontrolou – banka či krajské pracoviště fondu ověří vaši totožnost, formulář a přílohy.
6. Dostanete vyrozumění o nároku na dotaci
7. Provedete požadované úpravy
8. Získáte peníze

Bursík v ohrožení!
Drama při letu do Itálie!

PRAHA (rar) – Ministru životního prostředí v demisi Martinu Bursíkovi (SZ) šlo včera o život. Armádnímu letadlu, ve kterém letěl na zasedání zemí G8 do italských Syrakus, prasklo čelní sklo. Drama mělo šťastný konec. Letadlu se podařilo vrátit zpět do Prahy a nikomu z posádky se nic nestalo. Sám ministr Bursík poté odletěl náhradním letounem!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.