Povodeň na Strakonicku: Domy zavalilo bahno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Povodeň na Strakonicku: Domy zavalilo bahno

Lidé ve Sviněticích takovou jarní povodeň s tunami bahna nepamatují.
Lidé ve Sviněticích takovou jarní povodeň s tunami bahna nepamatují. (pro Aha! – Marek Hofman)

SVINĚTICE – Nánosy bahna, voda, zoufalství. Tak přesně tak to vypadalo na Strakonicku, kudy se v noci na pondělí přehnala povodeň s nezvykle silnými nánosy bahna.

Nánosy bahna, voda, zoufalství. Tak přesně tak to vypadalo na Strakonicku, kudy se v noci na pondělí přehnala povodeň s nezvykle silnými nánosy bahna.

Lidé z Bílska, Budyně a Svinětic nestačili mnohdy zachránit ani svoje osobní věci. Před vodou utíkali z domů, nebo se schovávali do vyšších pater či na půdy. Necelou dvacítku lidí museli dokonce hasiči evakuovat. A jako by to nebylo málo, kromě bahna a vody se na oblast snesla další pohroma. Krupobití. Ještě dlouho poté, co kroupy místo zasypaly, je bylo možné sbírat z velkých hromad...

Lenka Brožáková ze Svinětic, obce, která byla poškozena asi nejvíc, přišla z minuty na minutu o všechno. Protože žije u říčky, v domě měla až metr vody. A všechno má nyní zničené. „Bylo to strašný, vážně strašný... Málem se mi utopil i pejsek. Nevím co dělat, nemáme kam jít... Hrůza,“ plakala zoufalá žena s malým psíkem v náručí.

Lidé ve Sviněticích jsou na jarní velkou vodu navyklí, ale ne na takové nánosy bahna. „Už několikrát jsme na tenhle problém upozorňovali v Bavorově, pod který spadáme. Ale starosta se na nás vykašlal. Ani pitnou vodu tu nemáme, musíme si kupovat balenou,“ naříkal jeden z vyplavených mužů.

Okolní obce Budyně a Bílsko dopadly o něco lépe, ale i tam půjdou škody až do milionů. Přes den pak do místa zničeného povodní a hlavně tunovými nánosy bahna přijížděli pojišťovací likvidátoři, kteří budou sčítat škody.

Co se v něm skrývá?

Bahno zalilo domy v obcích na Strakonicku. Čeho se nyní mohou obyvatelé postižených vísek obávat? „Pokud se jedná pouze o bahno naplavené z řek nebo z polí, nemělo by obsahovat nic zdravotně závadného. Jinou otázkou už je, co se stane s bahnem po pár dnech. Obecně závisí na množství obsaženého humusu. Čím víc ho bahno obsahuje, tím dříve začne tlít a zasmrádat,“ řekl vedoucí laboratoře VZ Lab Štěpán Červinka. Jestliže voda, která s sebou bahno přinesla, neprotekla místy, která by byla třeba v oblasti průmyslové výroby nebo chemických továren, neměli by se lidé v postižených oblastech ničeho obávat. Horší už je to ve chvíli, kdy naplavené bahno okamžitě neuklidí a to začne tlít...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.