Obama si podmanil Prahu - Češi, mám rád váš smysl pro humor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Obama si podmanil Prahu - Češi, mám rád váš smysl pro humor!

 (Aha! – Martin Přibyl, Mária Rušinová, David Kundrát, Dan Černovský)

PRAHA – Obamánie v Česku je za námi. Prezident USA Barack Obama (47), nejmocnější muž světa, včera navečer ukončil čtyřiadvacetihodinovou návštěvu Prahy, na které ho doprovázela i manželka Michelle (45).

Obamánie v Česku je za námi. Prezident USA Barack Obama (47), nejmocnější muž světa, včera navečer ukončil čtyřiadvacetihodinovou návštěvu Prahy, na které ho doprovázela i manželka Michelle (45). Čechy si získal nedělním projevem na pražském Hradčanském náměstí: „Chtěl bych poděkovat občanům České republiky. Jsem hrdý, že mohu stát s vámi uprostřed tohoto skvělého města. Během let jsem se naučil oceňovat dobrý smysl pro humor a dobrou náturu Čechů, kteří žijí v mém rodném městě Chicagu.“ V řeči také vyzval k vytvoření světa bez jaderných zbraní.

SOBOTA 18.32
Na staré ruzyňské letiště dosedá speciál Air Force One s americkým prezidentským párem. Vítají ho prezident Klaus s manželkou Livií a premiér Topolánek. Už po třech minutách Obamovi odjíždějí z letiště, Klause do obrněného cadillacu neberou. Náš prezidentský pár i Topolánek pak musejí deset minut potupně čekat, než odjede celá Obamova kolona aut, potom pěšky jít kus ke svým autům.

Kliknutím zvětšete

SOBOTA 19.10
Obama doráží do hotelu Hilton, kde přespává. Protože kvůli zdlouhavým jednáním na summitu NATO ve Štrasburku přiletěl s dvouhodinovým zpožděním, nekonala se plánovaná večeře v restauraci v centru Prahy. Obamovi zůstali v restauraci v nejvyšším patře hotelu, odkud byl také výhled na Prahu. Michelle Obamová se pak prý nechala slyšet, že ji to mrzí, chtěla se do města podívat.

Kliknutím zvětšete

NEDĚLE 9.00
Obama s manželkou se zpožděním přijíždějí na Hrad, následuje schůzka prezidenta USA s Klausem i Topolánkem. Podle Topolánka se Obama zdržel kvůli včerejšímu pokusu KLDR vynést na oběžnou dráhu svou družici. Kvůli severokorejské zkoušce prý měl Obama několik telefonátů. Možná ho ale zdrželo i ranní cvičení – prezident USA si dával 40 minut do těla v hotelové posilovně.

Kliknutím zvětšete

NEDĚLE 10.15
Klaus a Topolánek se zdraví s návštěvníky projevu, kteří byli v první řadě. Lidé ale naše politiky vypískali. A nebyl to jediný protest, který během Obamovy návštěvy zazněl. Na několika místech Prahy demonstrovali odpůrci radaru, v tomto případě do půl těla nazí. Obama později v projevu řekl, že radar v Česku nemusí být, pokud Irán nebude pokračovat ve zbrojení. Topolánek k tomu uvedl, že to neznamená definitivní stopku radaru v Česku.

Kliknutím zvětšete

NEDĚLE 10.20
A je tu klíčový moment – Obama přichází k řečnickému pultíku, který nechrání žádné neprůstřelné sklo, jak bylo původně avizováno. Patnáctitisícový dav nadšeně aplauduje (většina lidí přišla na místo už v brzkých ranních hodinách). Skoro za každou větou lidé tleskají a mávají vlaječkami. Za půl hodiny projev končí. Obamovi jdou pozdravit lidi do první řady, prezident se podepisuje. Po chvíli mu ochranka vezme fixu a další podpisy mu zakáže. Obama se omlouvá.

NEDĚLE 11.15
Obamova kolona míří do Kongresového paláce na summit EU. Obama na jednání slibuje, že se USA zapojí do boje s klimatickými změnami, podporuje členství Turecka v EU a vyzývá k přijetí vězňů z americké základny Guantánamo. Michelle Obamová se o pár minut později odpojuje od manžela. S Livií Klausovou navštěvuje chrám sv. Víta, pak jdou na židovský hřbitov a do synagogy. V restauraci si dokonce tajně dávají třetinkovou »plzeň«. Po 14. hodině Michelle odlétá. Livia jí předtím věnovala české sklo a sama dostala vázu.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

NEDĚLE 17.10
Obama pózuje s Václavem Havlem. Předtím měli půlhodinovou schůzku. Havel Obamu varoval, že jsou do něj vkládány bezmezné naděje, což se proti němu může obrátit. Prezident USA prý reagoval úsměvem s tím, že už to někdy pociťuje. „Je to člověk neobyčejně milý a bezprostřední, charismatický,“ popsal Obamu Havel.

NEDĚLE 17.57
Obama odlétá do Turecka.

Co také řekl Obama v projevu
  • Kliknutím zvětšete„Díky za vřelé přijetí. Dobrý den, Praho, chtěl bych poděkovat občanům České republiky. Jsem hrdý, že mohu stát s vámi v centru tohoto skvělého města uprostřed Evropy. Abych parafrázoval jednoho z mých předchůdců, jsem hrdý na to, že jsem přivezl Michelle Obamovou do Prahy. (Narážka na J. F. Kennedyho, který podobnou větu řekl o své manželce Jacqueline, když s ní přijel do Paříže. Právě s Jacqeuline je Michelle srovnávána.) Během let jsem se naučil oceňovat dobrý smysl pro humor a dobrou náturu Čechů, kteří žijí v mém rodném městě Chicagu. Za mnou je socha hrdiny českého národa Tomáše Masaryka. V roce 1918, poté, co Amerika slíbila podporu nezávislosti Československa, Masaryk hovořil v Chicagu k davu čítajícímu sto tisíc lidí. Nemyslím si, že bych mohl tento rekord překonat, ale jsem hrdý na to, že jsem následoval jeho kroky z Chicaga do Prahy. Po více než tisíc let byla Praha v porovnání s jinými městy vždy výjimečná, poznali jste časy mírové i válečné. Viděli jste vzestup i pád impérií. Vedli jste revoluce v umění, vědě, politice i v poezii. Pražané vždy trvali na tom, že půjdou svou vlastní cestou a že určí svůj vlastní osud. A toto město, toto zlaté město, které je starobylé i mladé, stojí jako živoucí monument vašemu neporazitelnému duchu.“
  • „Nyní nastal čas, abychom v zájmu ochrany naší planety změnili způsoby, jakými používáme energii. Společně se musíme postavit změnám klimatu tím, že ukončíme závislost světa na fosilních palivech, že využijeme síly nových zdrojů energie jako vítr a Slunce a tím, že vyzveme národy, aby se na tom podílely.“
  • „Existence tisíců jaderných zbraní je nejnebezpečnější dědictví studené války. A tak dnes jasně a s přesvědčením prohlašuji, že Amerika se zavazuje usilovat o mír a bezpečí světa bez jaderných zbraní. Nejsem naivní. Tohoto cíle nebude dosaženo rychle – možná to nebude za mého života. Bude to vyžadovat trpělivost a vytrvalost.“
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.