Češi pracují na léku proti rakovině - Bodlák má vyléčit nádory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Češi pracují na léku proti rakovině - Bodlák má vyléčit nádory!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Čeští vědci testují nový lék na rakovinu. Nejde o žádnou převratnou chemickou záležitost, ale o výtažek z bodláku!


Podle týmu vědců okolo profesora Vladimíra Křena z Mikrobiologického ústavu Akademie věd jde o specifický druh bodláku, tzv. ostropestřec mariánský.

Ostropestřec mariánský je v lidovém léčitelství využíván už odnepaměti. Slouží hlavně k posílení jaterních funkcí. Semínka ostropestřce obsahují látku silybin, která má podle nové teorie zásadní funkci při léčbě nádorových onemocnění. Nádor totiž doslova vyhladoví! A to přerušením cév, které nádor vyživují a přispívají k jeho zvětšování a rozšiřování. „Cévy zaniknou, anebo se vůbec nevyvinou, takže nádor odumře. Nádor si na totiž na organismu vynutí, aby ho živil. A když tomu zamezíme, může tumor už v raném stadiu odumřít. Jinak po vzniku vyživovacího cévního řečiště začne rychle růst, a může dokonce do krevního oběhu pouštět své buňky. Nádor tak metastázuje,“ uvedl Vladimír Křen pro Mladou frontu DNES. Jediný typ rakovinného onemocnění, na který silybin nezabírá, je leukemie.

Výsledky testů s ostropestřcem jsou nadějné. Postupně proto vědci chtějí přejít k testům na myších. Pokud se léčba osvědčí i na nemocných hlodavcích, přibližně za deset let by se mohl vyvinout nový lék, který by byl podáván i lidem. Kromě testování samotného silybinu se tým snaží i o další nadějnou léčivou kombinaci. Zkouší totiž roubovat na rostlinku bodláku zelený čaj, který je známý obdobnými protirakovinnými účinky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.