Národní divadlo - Vyrábí elektřinu ze slunce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Národní divadlo - Vyrábí elektřinu ze slunce!

Národní divadlo se pyšní sluneční elektrárnou. Vyrobená energie by vystačila až pro sedm domácností, pokud elektřinou i netopí.
Národní divadlo se pyšní sluneční elektrárnou. Vyrobená energie by vystačila až pro sedm domácností, pokud elektřinou i netopí. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Národní divadlo se chlubí skutečným unikátem! Na jedné z budov Zlaté kapličky totiž pracuje největší sluneční elektrárna v Praze. Zařízení vyrobí ročně tolik elektřiny, že by vystačila až pro sedm domácností.

Národní divadlo se chlubí skutečným unikátem! Na jedné z budov Zlaté kapličky totiž pracuje největší sluneční elektrárna v Praze. Zařízení vyrobí ročně tolik elektřiny, že by vystačila až pro sedm domácností.

Podle odborníků je umístění speciálních tmavých fotovoltarických panelů na budovách jako je Národní divadlo v České republice dosud unikátní. Panely mají rozlohu 554 metrů čtverečních a ročně vyrobí minimálně 19 tisíc kilowatthodin, což odpovídá spotřebě až sedmi domácností, pokud elektřinou i netopí. Solární elektrárna díky své ekologičnosti navíc ročně ušetří i 22 tun nebezpečného skleníkového oxidu uhličitého.

„Solární panely plánujeme letos umístit i na střechu naší Nové scény. Je nutné opravit střechu, proto zároveň instalujeme i panely. Divadlo je dobře orientované vůči světovým stranám a nestíní mu žádné jiné budovy, takže vše funguje,“ popsal Miroslav Růžička, zástupce provozního ředitele Národního divadla.

Prodávejte proud!

Pokud máte dům se solární elektrárnou a svou elektřinu nevyužijete, můžete ji výhodně prodat! Podle Martina Mikesky z Hnutí Duha je ČEZ či EON povinen od vás tuto elektřinu odebrat. Ročně si tak podle typu instalace a lokality, kde svou domácí sluneční elektrárnu máte, přijdete i na 15 až 25 tisíc kč! „Investice do elektrárny se vrátí zhruba do deseti let, dalších dvacet let pak už jen vyděláváte,“ dodal Mikeska.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.