Paroubek a Topolánek: Dohodli se na volbách, ale teď... Podmínky a ultimáta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Paroubek a Topolánek: Dohodli se na volbách, ale teď... Podmínky a ultimáta!

PRAHA – Předčasné volby budou. To je zatím to jediné, na čem se během víkendu šéfové dvou nejsilnějších stran v zemi, tedy Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD), dohodli. Jenže tím také rychlá dohoda, která řadu politiků překvapila, skončila.


Na termínu konání voleb se už neshodli. Zatímco Paroubek bere jako samozřejmost, že se budou konat v říjnu, Topolánek navrhuje září. Aby toho nebylo málo, začaly si obě strany klást podmínky, které musí ta druhá splnit. Podle politologů je ovšem více k dohodě tlačen šéf ODS, protože dohoda s ČSSD by pro něj fakticky znamenala, že by vyšachoval ze hry prezidenta Václava Klause, kterého označil za příčinu pádu vlády.

Jisté je jedno: českou politickou scénu nyní čekají týdny tvrdého vyjednávání. Otázkou také zůstává, zda premiér v demisi může navrhnout odvolání některých ministrů, jak žádá opozice. „Je přece naprosto absurdní, když jsou všichni ministři včetně premiéra na odchodu, aby byli tito ministři ještě odvoláni,“ nechal se slyšet premiér. „Dovedu si ale představit, že to z hlediska ústavy jde,“ míní však politolog Jan Bureš.

Zdá se, že příčin možné neshody ale může být ještě víc. Včerejší ostrá přestřelka Paroubka s Topolánkem v médiích toho může být důkazem. Politolog Bureš ale vidí celou věc jinak a dokonce ji už spojuje s předvolebním bojem: „Je třeba vidět to, že oba už rozjeli předvolební kampaň. Potřebují se proti sobě ostře vymezit, tak jako doposud. Ostrou slovní rétorikou se vlastně snaží před voliči maskovat svoji případnou dohodu.“

A jak by se ODS chovala v případě, že by už s ČSSD nechtěla dál vyjednávat? V tom případě vidí její šéf Topolánek jen dva možné scénáře:
1) Vládnutí kabinetu v demisi.
2) Opoziční ČSSD převezme plnou odpovědnost za situaci, kterou způsobila. (Paroubek dal ale jasně najevo, že do voleb vládu sestavovat nechce.)
Topolánek také nevyloučil možný odchod do opozice. „My se tomu nijak nebráníme. Dřív nebo později budeme muset odejít a já říkám, raději dřív než později,“ řekl v pořadu České televize Topolánek.

Paroubkovy požadavky:
> Říjnový termín předčasných voleb.
> Odchod ministra vnitra Ivana Langra a nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.
> Po skončení českého předsednictví EU ustavení úřednického kabinetu, který by zemi dovedl k předčasným volbám.

Topolánkovy požadavky:
> Zářijový termín předčasných voleb (tento termín podporují i komunisté).
> Do předčasných voleb by měl zemi vládnout kabinet s politickým mandátem, ten by vytvořil po dohodě s Paroubkem, Bursíkem a Čunkem.

Další vývoj dle politologů:
1. Premiér Topolánek mírně obmění vládu.
2. Tato vláda v demisi bude vládnout do konce června, tedy do konce českého předsednictví EU.
3. Do říjnových voleb by zemi vedla úřednická vláda odborníků.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.