Topolánek prohrál: Tihle čtyři potopili vládu! Jak se to projeví na vašich peněženkách? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Topolánek prohrál: Tihle čtyři potopili vládu! Jak se to projeví na vašich peněženkách?

Mirek Topolánek (ODS)
Mirek Topolánek (ODS) (ČTK a ara)

PRAHA – JE KONEC! Premiér Mirek Topolánek (ODS) a jeho vláda včera o hlas prohráli hlasování o nedůvěře – poprvé v historii ČR! Kabinet potopili rebel z ODS Vlastimil Tlustý (pak ho hned vyloučili z poslaneckého klubu), bývalý poslanec za ODS Jan Schwippel a zelené odpadlice Věra Jakubková a Olga Zubová. Co dál?


O tom rozhodnou složitá vyjednávání, hodně bude záležet na prezidentu Klausovi. Ten určí, kdo sestaví vládu. Politici se ale asi dohodnou na předčasných volbách, které by mohly být na podzim 2009, nebo na jaře 2010. Konec vlády nepomůže českému předsednuctví v EU, není to ani dobrá zpráva pro naši ekonomiku.

Co se teď stane
■ Vláda musí podle ústavy podat demisi (to se asi stane ve čtvrtek) a prezident by ji musel přijmout. To ale neznamená, že by kabinet ihned skončil. Mohl by pracovat do té doby, než by prezident jmenoval novou vládu. Žádná časová lhůta ho přitom neomezuje.
■ Záleží na prezidentu Klausovi, komu dá šanci sestavit vládu a čí vládu jmenuje. Možná by to byl šéf ODS Mirek Topolánek, možná někdo jiný. Když by nově sestavený kabinet nezískal důvěru Sněmovny, dostal by šanci někdo další.
■ Když ani tento pokus ve Sněmovně nevyjde, pověří prezident sestavením vlády toho, koho doporučí předseda Poslanecké sněmovny. Když ani pak vláda nezíská důvěru, musí se do 60 dnů konat předčasné volby. Celý proces se může uspíšit, pokud se strany na předčasných volbách dohodnou.

Varianty vývoje

1. Vláda povládne dál

Vláda bude dál vládnout v demisi. Opakovala by se situace jako za Stanislava Grosse – Klaus opět vyzve Topolánka či někoho dalšího z ODS, který poté bude muset přijít se 101 podpisy, že má podporu. Pokud nepřijde, bude prezident Klaus jednat s představiteli jednotlivých stran a probere s nimi další vývoj a možnosti překlenovací vlády. Pak by se vidělo, co dál – buď Topolánek vládu sestaví a získá důvěru, nebo se to při dalším pokusu podaří ČSSD. Na řadu mohou přijít i předčasné volby, úřednická vláda nebo dlouhé politické dohadování až do voleb 2010. Nejpravděpodobněji to vypadá, že by se na podzim uskutečnily předčasné volby. Každopádně by se zastavil zbytek reforem, které vláda chtěla udělat.

Co by to mohlo znamenat:
■ vláda nedotáhne žádnou z reforem
■ konec zdravotnické reformy (poplatky zůstanou v současné podobě)
■ konec důchodové reformy (nebude možné převádět část peněz do důchodových fondů)
■ nebude Kalouskova daňová reforma (snížení daní i pro nejlépe placené zaměstnance)
■ nebude nový zákoník práce (měl umožnit snadněji zaměstnance vyhodit z práce, prodloužit zkušební dobu, zkrátit výpovědní lhůtu)
■ zastaví privatizaci ruzyňského letiště a ČSA
■ zastaví některá opatření k řešení krize

2. Vláda skončí, povládne Paroubek

Topolánka sice prezident pověří sestavením nové vlády, ten ale nezíská potřebný počet hlasů. Proto pověří jejím sestavením šéfa ČSSD Paroubka (není to sice příliš pravděpodobné, ale stát se to může). ČSSD by prosazovala celou řadu vlastních reforem, otázka je, jak by se jí to dařilo. Na svou stranu by musela získat hlasy komunistů a některých rebelujících či odpadlých poslanců ze současných vládních stran.

Co by se mohlo stát:
■ nižší daně nízkopříjmovým zaměstnancům, obnovení progresivního zdanění (lidé s vyššími příjmy by platili větší daně, zavedení milionářské daně); lidé s platem nad 40 tisíc korun měsíčně by platili nejvyšší třicetiprocentní sazbu daně (dnes všichni platí zhruba 23 procent)
■ vyplacení třináctých důchodů
■ zrušení většiny poplatků u lékaře – ty jsou dnes 30 korun za ošetření u lékaře a za recept, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost; ČSSD počítá jen s poplatky v nemocnici za stravu u lidí od 15 do 70 let
■ snížení dolní sazby DPH z 9 na 6 procent – zlevnily by potraviny, léky, stavební práce (možná by tedy zlevnily nové byty), některé služby
■ zvýšení podpory v nezaměstnanosti a prodloužení doby vyplácení této podpory
■ vyplácení nemocenské v prvních dnech nemoci – dnes za první tři dny nemoci nedostanete ani korunu
■ zvýšení přídavku na dítě o 100 korun, jejich plošné zavedení na každé dítě.
■ zavedení šrotovného (například na Slovensku je 2000 eur, to je v přepočtu zhruba 54 tisíc korun)
■ ještě více by se zastavila deregulace nájemného

Podle ODS by tyto návrhy stály rozpočet 80 miliard korun, ČSSD tvrdí, že by to bylo mnohem méně

3. Úřednická vláda

ČSSD chce i vznik úřednické vlády, která bude fungovat buď do řádných, nebo předčasných voleb. Při jejím fungování by se také žádné tolik potřebné reformy nekonaly. ODS tuto variantu nechce, není pravděpodobná.

Nejlepší včerejší hlášky

Největší debata se včera strhla o poznámce Lubomíra Zaorálka, který vládu přirovnával k pohádce o Dařbujánovi a Pandrholovi
■ Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Čuníka nebylo možné zabít, Čunka odstranit. Slepice běhala s useknutou hlavou po dvorku...
■ Miroslav Kalousek (KDU-ČSL): „Dařbuján nezachránil Pandrholu tím, že by někoho zavřel do chlívku. On otočil postel... Běžte si to ověřit do chlívku, tam ostatně čekáte většinu informací.“
■ David Rath (ČSSD): „Lepší v chlívku než v lihovaru, kam často chodíte vy.“ (Narážel na údajnou Kalouskovu zálibu v alkoholu.)
■ Jan Kasal (KDU-ČSL): „Není nám potřeba vyhrožovat Dařbujánem ani Pandrholou. Co hrozí, je další postava z této pohádky, a to je Smrťák. A tím nám vyhrožujete.“

„Kdo bude hlasovat pro pád vlády, hlasuje pro návrat komunistů k moci. Hlasuje bez představy, co bude dál. Hlasuje ve prospěch jednoho muže, který se nikdy nesmířil s volební porážkou, a proti zájmu deseti milionů občanů České republiky.“
Premiér Mirek Topolánek (ODS)

„Kdyby proti nám stála pravicová ODS, možná bychom nežádali o nedůvěru. Ale proti nám stojí partička pana Bursíka, paní »Žákové« a pana Severy.“
Vítězslav Jandák (ČSSD)

„Může být kapitalismus jiný než mafiánský?“
Stanislav Grospič ( KSČM)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.