Výslužka eurokomisaře Špidly: 29,3 milionu korun! A to už si vydělal 46 milionů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výslužka eurokomisaře Špidly: 29,3 milionu korun! A to už si vydělal 46 milionů...

Vladimír Špidla
Vladimír Špidla

BRUSEL – Eurokomisaři, kteří letos odejdou z postů v EU, budou mít nárok na více než milion liber (29,3 milionu korun) v důchodech a dalších příspěvcích! Na tuto sumu se tak může těšit i náš eurokomisař Vladimír Špidla (57).


Neuvěřitelné!

Ve své tiskové zprávě to uvádí britská analytická organizace Open Europe, která tuto sumu ostře kritizuje.

Mluvčí Evropské komise Valerie Rampiová se ke konkrétní výši těchto částek odmítla vyjádřit s tím, že veškeré údaje o platech a finanční situaci členů EK jsou veřejně dostupné. Současné komisi, ve které je i Špidla, letos končí mandát. Kvůli nejasnostem ohledně ratifikace lisabonské smlouvy zatím není zřejmé, zdali bude nová komise jmenována po červnových volbách do Evropského parlamentu, nebo až na podzim.

Organizace Open Europe kritizuje i fakt, že např. předseda Evropské komise má zhruba stejný plat jako prezident USA. Současný předseda EK José Barroso má roční příjem přes 275 000 liber (osm milionů Kč), což odpovídá ročním příjmům amerického prezidenta Baracka Obamy.

Na co mají nárok eurokomisaři:

■ Na důchod, který je mu vyplácen ode dne, kdy dosáhne 65 let. Takže například komisař Špidla na něj bude mít nárok za sedm let. Výše penze se odvíjí od počtu let, které komisař strávil v úřadu. Nesmí však přesáhnout 70 procent jeho základního platu. Ten je od července 2008 téměř 20 000 eur (541 000 Kč).
■ Přídavek pro přechodné období se vyplácí eurokomisaři během tří let od dne, kdy opustil svou funkci. Pohybuje se mezi 40 a 65 procenty platu eurokomisaře.
■ Přídavek na přesídlení se pohybuje ve výši jednoho měsíčního platu.
■ Špidla si přitom ve vysokých politických funkcích v Česku (premiér) a EU vydělal neuvěřitelných 46 milionů korun! Pokud jsou tedy čísla organizace Open Europe správná, celkový Špidlův výdělek v politice za celý život bude kolem 80 milionů korun!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.