Nejvyšší soud potvrdil - Majitel bytu nesmí neplatiči vypnout vodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejvyšší soud potvrdil - Majitel bytu nesmí neplatiči vypnout vodu!

BRNO – Majitelé nemovitostí nemohou trestat nájemníky, kteří neplatí nájemné, zastavením dodávek pitné vody. Naopak musejí pronajímat byty ve stavu vhodném k užívání, tedy s tekoucí vodou. A to i když nedostávají nájemné.

Majitelé nemovitostí nemohou trestat nájemníky, kteří neplatí nájemné, zastavením dodávek pitné vody. Naopak musejí pronajímat byty ve stavu vhodném k užívání, tedy s tekoucí vodou. A to i když nedostávají nájemné. Potvrdil to Nejvyšší soud (NS), který nedávno rozhodoval ve sledovaném případu kontroverzního českorakouského podnikatele Jana Davida Horskyho.

Horsky se soudil s nájemníky v domech v Zámecké a Kamenické ulici v Děčíně. Od prosince 2004 jim netekla voda, protože neplatili nájem. Soudy v Děčíně i Liberci uložily Horskymu povinnost obnovit dodávky. Stanovisko nyní potvrdil i Nejvyšší soud. „Pronajímatel je povinen zajistit nájemci možnost odběru pitné vody v bytě. Okolnosti, pro které došlo k přerušení dodávky vody, nejsou v tomto směru významné,“ napsal v usnesení senát s předsedou Miroslavem Ferákem. Důvodem pro zastavení vody nemohou být ani dluhy na nájemném. „Omezení dodávky vody pronajímatelem nelze považovat za oprávněné ani v případě porušení platebních povinností nájemce,“ míní soudci. Majitel bytu má podle nich využít zákonné prostředky k tomu, aby dluhy vymohl – tedy obrátit se na soud.

Představitelé nájemníků rozhodnutí soudu přivítali. „Někteří pronajímatelé si stále myslí, že si mohou dělat, co chtějí, a že se na ně zákony nevztahují,“ řekl předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček.

Majitelé domů ale mají opačný názor. „Je to podobné, jako kdyby soud rozhodl, že dopravní podniky musejí přepravovat osoby, i když neplatí. Je to vyloženě na ústavní stížnost, a pokud by neuspěla, tak na Evropský soud pro lidská práva,“ řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

  • Co musí majitel:
    Zajistit, aby byl byt uživatelný, a to i když mu nájemník neplatí. Musí tak téct voda, fungovat elektřina, plyn, topení.
  • Co musí nájemník:
    Řádně platit nájem, pokud tak nečiní, může ho dát majitel k soudu. Nárok na vodu a topení ale přesto má.
A chystají se další změny

A majitelé z nich nebudou mít radost. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje návrh, podle kterého by řada nákladů přešla na majitele bytu.

  1. Varianta 1:Všechny opravy a náklady spojené s běžnou údržbou bytu přejdou na jeho majitele. Pokud se nájemník s majitelem bytu ve smlouvě nedohodne jinak, hradí podle současné úpravy občanského zákoníku náklady na drobné opravy v bytě a jeho běžnou údržbu nájemník.
  2. Varianta 2:Změní se jen to, že majitel by platil v bytě jen drobné opravy, zatímco nájemník by musel sáhnout do peněženky při hrazení běžné údržby bytu.
  3. Zvýšit by se mohla ze 300 Kč na 500 Kč i horní hranice nákladů na drobné opravy, které platí nájemník. Mezi drobné opravy podle nařízení vlády patří opravy podlah, oken a dveří, výměny vypínačů a zásuvek nebo opravy svítidel a zvonků stejně jako měřičů tepla nebo teplé vody.
  4. Mezi náklady spojené s běžnou údržbou bytů patří podle nařízení například udržování a čištění bytu, malování včetně oprav omítek, opravy obkladů nebo tapetování.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.