Lék na AIDS a rakovinu? Možná ho vymyslel český veterinář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lék na AIDS a rakovinu? Možná ho vymyslel český veterinář!

MVDr. T. Vopršálek
MVDr. T. Vopršálek (Aha! – Alexandr Malachovský, Miroslav Procházka)

PRAHA – Naděje pro lidi nemocné rakovinou i virem HIV je možná na světě. Zatím ale zázračný lék užívají hlavně proti plísním a k posílení imunity krokodýli, hadi, želvy a další zvířata. Psům a kočkám prodlužuje život a dokáže zastavit i rakovinové metastázy. Nadějným preparátem léčí své pacienty pražský veterinář Tomáš Vopršálek.

Naděje pro lidi nemocné rakovinou i virem HIV je možná na světě. Zatím ale zázračný lék užívají hlavně proti plísním a k posílení imunity krokodýli, hadi, želvy a další zvířata. Psům a kočkám prodlužuje život a dokáže zastavit i rakovinové metastázy. Nadějným preparátem léčí své pacienty pražský veterinář Tomáš Vopršálek.

Otcem léku je podle Vopršálka jeho bývalý kolega a mezi chovateli proslavený někdejší šéfveterinář pražské zoo Karel Kučera. Preparát je také znám jako Kučerova vakcína. „Doktor Kučera byl geniální mykolog a původně hledal lék pro sebe. Chtěl si vyléčit plíseň na očních víčkách, kterou měl od neustálého koukání do mikroskopu,“ líčí začátek vývoje preparátu MVDr. Vopršálek, který se na vývoji léku spolupodílel 18 let, až vznikl tzv. imunostimulátor tkáňové imunity.

Hadi, krokodýli a želvy jsou ve velkém chovu vůči plísním téměř bezmocní. Na rozdíl od savců a ptáků na ně nefungují vitaminy, minerály ani jiné doplňky podporující imunitu. „Chovy čítají mnohdy stovky zvířat na několika desítkách čtverečních metrů. Jakmile se vyskytne infekce, může zdecimovat celý chov,“ říká Vopršálek. Léčba je podle něj pak už velmi složitá, a než se infekce zastaví, mohou umřít stovky zvířat. „Důležité je proto preventivní posílení imunitního systému. Náš preparát je ideální. Navíc se ukazuje, že působí nejen proti nemocem, které vyvolávají plísně a kvasinky, ale má i některé protivirové účinky,“ popisuje veterinář.

Pravidelné podávání preparátu psům a kočkám dokáže prodloužit život o jeden až jeden a půl roku. „U krátkověkých zvířat je to hodně. U želv nebo krokodýlů to zatím nemůžeme prokázat. Běžně žijí 80 let,“ říká Vopršálek. Podle něj lék funguje na některé formy rakoviny. „Dokáže blokovat metastázy. Léčím kočku s otevřeným adenokarcynomem mléčné žlázy s největší agresivitou. Chodí ke mně už rok a půl. Postižené místo majitel jen ošetřuje a zalepuje, aby nebylo cítit. Kočka je ale bez metastáz a žije, jako by se nechumelilo,“ líčí veterinář.

Vopršálek je také přesvědčen, že by preparát dokázal zastavit činnost viru HIV. „Funguje to na syndromy virového selhání plazů a ty jsou blízce příbuzní lidským virům,“ vysvětluje. O zvířecí lék nyní projevily zájem farmaceutické firmy, které chtějí připravit jeho »lidskou verzi«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.