Otcovská dovolená a hlídání dětí sousedy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Otcovská dovolená a hlídání dětí sousedy!

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA – Už dnes vláda projedná důležité novinky ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) – například zavedení týdenní otcovské dovolené nebo tzv. vzájemnou rodičovskou výpomoc!


A podle všeho návrh projde, ministr má pro něj vyjednanou podporu koalice. Brzy tak o něm asi bude rozhodovat Sněmovna a platit by mohl začít už v průběhu roku 2009, nejpozději od ledna 2010. Na jaké změny se můžeme těšit?

Týdenní otcovská dovolená

Otec by si ji mohl vybrat do 6 týdnů od narození dítěte, zaměstnavatel by byl povinen ho z práce uvolnit.
● Jak vysoká »otcovská« dávka bude?
Hradit se bude z nemocenského pojištění, stejně jako se vyplácí mateřská. Šlo by tedy o částku 69 procent z denního vyměřovacího základu. Maximální výše bude zřejmě stejně vysoká jako u žen, za týden by tedy šlo o částku 7200 Kč.
● Proč se zavádí?
Aby se otcové více zapojili do péče o dítě, naučili se větší zodpovědnosti nebo aby prostě mohli s miminkem strávit více času. Podobný systém funguje v řadě evropských zemí.

Hlídání dětí sousedy

Projekt tzv. vzájemné rodičovské výpomoci. Rodiče by měli možnost uzavřít smlouvu třeba se sousedkou, která jim bude za úplatu hlídat děti.
● Kdo může děti za peníze hlídat?
Rodič musí splnit několik podmínek: musí se starat o vlastní dítě do sedmi let, musí se zaevidovat v systému vzájemné rodičovské výpomoci a musí mít čistý trestní rejstřík. Včetně vlastních dětí se bude moci starat maximálně o čtyři děti, musí na to také mít řádné prostory.
● Kdo bude kontrolovat, aby vaše děti nehlídal třeba tyran?
Nikdo. Zodpovědnost je na rodičích. Ti sepíšou s osobou, která jeho dítě hlídá, smlouvu o péči.
● Kolik bude odměna za hlídání?
Cena by neměla přesáhnout 5000 Kč měsíčně na jedno dítě. Maximálně si tedy člověk může vydělat 15 000 Kč + bude mít stále nárok na rodičovský příspěvek.
● Jak se bude odměna danit?
Daň se platit nebude, ani sociální či zdravotní pojištění.
● Proč se zavádí?
Jde o doplnění nabídky zejména tam, kde není možnost mateřské školy. Třeba ve Francii službu využívá 18 % rodičů malých dětí. Navíc se zjednoduší i poskytování služeb pro děti, jako je třeba rodinná výchova. Bude se moci poskytovat na základě živnostenského zákona.

Miniškolky, firemní školky

Firmy by měly být daňově motivovány ke zřizování firemních zařízení pro hlídání dětí nebo k proplácení opatrování.
● Kolik dětí může být v miniškolkách?
Maximálně čtyři, ale firma může mít najednou i víc miniškolek. Oproti normálním školkám v nich budou např. zjednodušené hygienické normy.
● Proč se zavádí?
Měly by být alternativou k přeplněným jeslím a školkám.

Skloubení péče o rodinu

Rodičům má pomoci podpora zavedení flexibilní pracovní doby. Zaměstnavatel, který vytvoří pracovní místo pro zdravotně postižené, lidi nad 55 let, rodiče dětí do 10 let a lidi pečující o nemohoucí osoby, by mohl uplatnit slevu na sociálním pojištění ve výši 1500 Kč na osobu měsíčně.
● Proč se zavádí?
Jde o to pomoci rodičům skloubit péči a zaměstnání, zvýšit počet lidí zaměstnaných na částečný pracovní úvazek (procentuální podíl takto zaměstnaných lidí je u nás takřka nejnižší v EU).


Autor: (pol)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.