Vražda Václava Kočky - Hrůzné pokračování: V noci začalo ohnivé peklo! Sídlo klanu lehlo popelem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vražda Václava Kočky - Hrůzné pokračování: V noci začalo ohnivé peklo! Sídlo klanu lehlo popelem!

Hned zpočátku dosáhl požár obrovských rozměrů, oheň a dým byly viditelné zdaleka. Plameny dosahovaly výše pátého až šestého patra panelového domu..
Hned zpočátku dosáhl požár obrovských rozměrů, oheň a dým byly viditelné zdaleka. Plameny dosahovaly výše pátého až šestého patra panelového domu.. (Aha! – David Kundrát, Martin Hykl, Alexandr Malachovský a ČTK)

PRAHA – Česká architektonická chlouba, Průmyslový palác na Výstavišti, už neexistuje v podobě, v jaké ho známe! Včera po devatenácté hodině celou jednu část zničily plameny. V budově právě probíhala stomatologická výstava a nedaleko odtud oslava nového akademického roku Gaudeamus igitur. Stovky studentů musely být z místa evakuovány! Podle prvních zpráv byla zasažena i část parku Stromovka.

Válka mafií?

Výstaviště, Stromovka...
Vše v plamenech!

● „Hořelo v jiné části areálu, takže jsme se je snažili dostat pryč hlavně z preventivních důvodů kvůli zplodinám,“ uvedl Lukáš Krásný, pořadatel akce Gaudeamus igitur. Životy lidí podle něj ohroženy nebyly.
● Hasiči přijeli na místo ve chvíli, kdy už plameny šlehaly z oken levého křídla. „První jednotka byla na místě v 19.20, to už hořela celá střecha a šlehaly plameny z oken,“ popsal mluvčí hasičů Vít Pernica.
● Mezi 19.45 a 20.05 se zřítila nejdříve střecha levého křídla a pak i většina obvodových zdí. Při požáru zasahovalo devět jednotek profesionálních hasičů, 20 jednotek sboru dobrovolných hasičů, celkem asi 300 mužů. Byly povolány i posily, hasiči z Kladna a Říčan, aby byli k dispozici v případě dalšího požáru někde v Praze.
● Následky požáru na místě sledoval i radní Rudolf Blažek (ODS). „O příčině požáru hasiči zatím nic neví, protože mohou vstoupit na místo až v okamžiku, kdy dohasí celý požár. Požár byl zastaven a lokalizován jen v levém křídle paláce a žádná další budova nebyla ohrožena. Škody budou jistě milionové, ale jestli to jsou desítky, nebo stovky milionů, je teď předčasné říct,“ popsal pro Aha! Blažek.
● Primátor Pavel Bém (ODS) svolal kvůli požáru okamžitě zasedání krizového štábu hlavního města. Podle jeho slov se metropole zasadí, aby budova byla zrekonstruována do původní podoby.
● Je pravděpodobné, že do ovzduší unikly nebezpečné látky. Vzhledem k probíhající výstavě PragoDent se v objektu nacházela rtuť, která je součástí amalgámových zubních výplní ,a dezinfekční prostředky, které mají toxické účinky.
● Těsně pod Průmyslovým palácem připravuje Česká televize v jednom z pavilonů zahájení soutěže StarDance. Veškeré elektrické rozvody byly uloženy právě v Průmyslovém paláci. Mluvčí České televize Ladislav Šticha včera netušil, zda bude soutěž ohrožena.

Kliknutím zvětšete

Průmyslový palác

PRAHA – Průmyslový palác byl vybudován pro Jubilejní zemskou výstavu, která se konala od května do října v roce 1891. Budova v secesním stylu se stala dominantou Výstaviště, a zároveň byla první stavbou v Čechách postavenou s použitím montovaných ocelových konstrukcí. V paláci se dosud konala řada dalších výstav a veletrhů, včetně autosalonů. Pořádaly se v něm i plesy, módní přehlídky a koncerty. V roce 1948 se v paláci konal sjezd závodních rad, který přijal rezoluci o znárodnění. Do postavení Kongresového centra se v Průmyslovém paláci (tehdy zvaném Sjezdový) konaly sjezdy Komunistické strany Československa.

Válka mafií? A nebo jen souhra náhod?

PRAHA – Pražský Průmyslový palác, sídlo jedné z firem klanu Kočkových na pražském Výstavišti, lehlo popelem! Stalo se tak přesně týden poté, kdy po křtu knihy Jiřího Paroubka (ČSSD) zastřelil jeho kamarád podnikatel Bohumír Ďuričko Václava Kočku mladšího. A včerejší ohnivá rána pro vlivný klan Kočkových navíc přišla jen pár hodin poté, co policie provedla rekonstrukci vraždy. Souhra náhod? A nebo si mafie napojené na vysoké politiky začaly vyřizovat účty? Shrňme fakta a zprávy, které se objevily během včerejšího hektického večera...

● Výstaviště má v pronájmu společnost Incheba. V ní pracuje jako zástupce ředitele Václav Kočka – provozovatel Matějské pouti a otec zavražděného. Přímo prostory v Průmyslovém paláci, které lehly popelem, si pronajímá úklidová firma Jana Kočky. „V levém křídle Průmyslového paláce má své sídlo úklidová firma Prostor. Jejím majitelem je Jan Kočka, bratr Václava Kočky mladšího,“ potvrdil Aha! Josef Lžičař, právní zástupce rodiny Kočkových.

Oheň měl podle něj propuknout v kancelářích a místnostech, kde byly uloženy stroje na úklid. „Nikdo ze zaměstnanců firmy se do těchto prostor už nedostal, protože zde operovali hasiči,“ dodal advokát Lžičař.

● Jan Kočka pro server Aktuálně.cz potvrdil, že zachváceny jsou prostory, kde má jeho firma sklady a kancelář. Shořelo veškeré zařízení a dokumenty. „Nevím, co na to teď mám říct. Prostě uvidíme, co se tam stalo,“ řekl Jan Kočka. Podle serveru Novinky.cz se ale rodina Kočkových domnívá, že požár někdo založil úmyslně. A že jde o útok na klan Kočkových.

● Tomu by odpovídala i informace serveru Týden.cz. Několik svědků prý potvrdilo, že z Průmyslového paláce zaslechli výbuchy.

● A hlavně! Podle pražského radního Rudolfa Blažka byla v celém levém křídle otevřená okna. To by nasvědčovalo tomu, že by někdo chtěl, aby se oheň rychle rozšířil.

Ďuričko chtěl střílet dál, jenže... Zasekla se mu pistole!


Další informace nebyly do uzávěrky deníku Aha! známy.
Už zítra však sobotní Aha! přinese zevrubné zpravodajství o celé události!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.