Volby už dnes! Zlomí Julínkovi vaz? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Volby už dnes! Zlomí Julínkovi vaz?

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek (pro Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Tisíce volebních místností se během dneška od 14 do 22 hodin a zítřka od 8 do 14 hodin otevřou pro volby do krajských samospráv a do jedné třetiny Senátu Parlamentu ČR. A politici jsou pekelně nervózní. Napjatá situace je hlavně v ODS, která může přijít o hodně hejtmanských křesel – teď jich má dvanáct, po volbách to může být podle průzkumů jen sedm.

Na špatný volební výsledek může kromě vedení strany doplatit i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ten by mohl přijít i o křeslo!

„Pokud Rath dosáhne dobrého volebního výsledku ve Středočeském kraji, zlomí to Julínkovi vaz. Nedokázal před veřejností obhájit zavedení poplatků u lékaře a ČSSD z nich udělala hlavní téma voleb. Pokud dopadnou špatně, budou regiony žádat jeho hlavu,“ řekl zdroj z ODS. Julínek navíc udělal další botu. Kritizoval kandidáta ODS do Senátu za Prahu 1 Zdeňka Schwarze. Řekl o něm, že »není vhodný kandidát ODS«. Pokud by Schwarz ve volbách neuspěl, měl by Julínek tedy problém i s pražskou ODS, která ho do voleb nominovala. Kvůli Julínkovi také lidovec Ludvík Hovorka vyzval v prohlášení voliče, aby nedali hlas ODS. „Jedině výrazný neúspěch strany, jejíž ministr takové špatné zákony prosazuje, může vést k zastavení projednávání těchto zákonů,“ uvedl. Je jasné, že ministrem měl na mysli Julínka, a tím i ODS. Hovorka je kritikem Julínka kvůli zavedení poplatků ve zdravotnictví nebo snahám o privatizaci nemocnic a pojišťoven.

Jak volby proběhnou: Krajské volby se konají ve všech krajích s výjimkou Prahy, senátní volby proběhnou ve 27 volebních obvodech. Po volbách bude Česko buď modré, nebo oranžové – to podle toho, zda uspěje ODS, nebo ČSSD. Podle průzkumů vyhraje ODS v sedmi krajích, ČSSD v šesti – teď přitom ODS vládne ve 12 krajích. I podle bookmakerů nakonec zvítězí ODS před ČSSD.

Těmhle jde taky o hlavu:

Možná nevíte, že...

Možná nevíte, že......předseda ČSSD Paroubek by v sobotu 18. října večer mohl poprvé poznat, jak se cítí volební vítěz. To když jeho strana získá více hejtmanů než ODS.

...premiér Topolánek může prodloužit úctyhodnou sérii šesti vítězných voleb. V případě neúspěchu by tak mohl vůbec poprvé v politice něco prohrát.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.