Velký přehled: Kolik teď stojí váš byt? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velký přehled: Kolik teď stojí váš byt?

PRAHA – Už přes měsíc sžírá svět finanční krize. Propady na burzách, krachující banky... Co dalšího by mohla ještě krize přinést? Jak se projeví na cenách bytů? Žádná realitní krize prý nehrozí, uklidňují shodně realitní agentury, které deník Aha! oslovil.


Finanční krize: Jak ovlivní ceny nemovitostí? ● Bude těžší získat hypotéku? ● Jak výhodné zůstanou pronájmy?

..

Obrovský růst cen bytů z minulých let se už letos zpomalil a i nadále by mohly padat ceny některých bytů (například těch starých panelákových ve špatných lokalitách). Ale pozor! U poklesů ceny jde podle makléřů spíše o to, že po obrovských nárůstech cen se je lidé snaží prodat za neúměrně vysoké ceny, které rozhodně neodpovídají kvalitě těchto bytů. A s tím, jak se teď hůř dostává k hypotékám, ubývá lidí, kteří jsou ochotni si takto předražený byt koupit.

Kliknutím zvětšeteObecně přitom makléři očekávají, že byty si spíše cenu udrží. Výraznější nárůst cen předpovídají pro Ústecký, Liberecký, Karlovarský, Plzeňský a Moravskoslezský kraj. V těchto krajích jsou prý byty dlouhodobě podhodnoceny. Na ceny bytů, nejdůležitější otázky a odpovědi o bydlení jsme se zeptali realitní kanceláře R-Agency a společnosti AAA byty...

Otázky a odpovědi o cenách bytů

1. Jak se na cenách bytů projevila současná finanční krize?
Michaela Rulíšková, AAABYTY.CZ:
„Žádnou realitní krizi neregistrujeme. I v tradičně slabých prázdninových měsících jsme prodali stejné množství nemovitostí jako v loňském roce.“
Antonín Kacálek, R–Agency:
„Na cenách se více projevují spíše jiné věci. Například to, že lidé v inzerci předražují ceny bytů, které se díky tomu méně obchodují. Trochu to dávám za vinu i nezkušeným realitním makléřům, kteří majitelům ve snaze urvat klienta pro sebe slíbí, že jejich cena není nesmyslná, naopak – obchodovatelná.“

2. Bude nyní těžší získat hypotéku na byt?
Získat nyní hypotéku je mírně komplikovanější, avšak nejde o dramatické změny. Prodlužuje se většinou doba vyřízení hypotéky. Banky jsou přísnější a více prověřují. Stouplo životní minimum a v důsledku toho při povinném násobku, které banky vyžadují, stoupl i požadavek na vyšší příjem. Také stouply úroky, takže je vyšší splátka, a tím opět vyšší požadavek na příjem. Odmítnutých žádostí ale není dramaticky mnoho. Navíc mohou po případném snížení úrokových sazeb o něco zlevnit.

3. Jak se na cenách bytů projeví deregulace nájmů?
Deregulace nájmů s cenami bytů hnula už rok dva nazpět, kdy tato informace spolu s uvolněním trhu s hypotečními úvěry pomohla k výraznějšímu růstu ceny bytů.
Co se týče tržních nájmů, tak za celou ČR registrujeme stagnaci. V tradičních místech nejvyššího nárůstu (v krajských městech) došlo ke zvýšení cen zhruba o 500 Kč. Deregulace se spíše projeví až v příštím roce, ale ani v tomto případě nepočítáme s nárůstem tržních nájmů. Spíše očekáváme zvýšenou poptávku po vlastním bydlení. Je to logické: rodina se dvěma dětmi se po zdražení nájmu nemůže odstěhovat do menšího a levnějšího bytu.

Deregulace nájmů:
Kliknutím zvětšeteDobrá zpráva pro nájemníky!

PRAHA (ČTK) – Ministerstvo pro místní rozvoj rozloží zvýšení nájemného na rok 2010 do tří let, tedy až do roku 2012. Změna se dotkne krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a dále měst a obcí ve Středočeském kraji. Deregulace nájemného, která měla skončit v roce 2010, se tak ve většině krajských měst prodlouží o dva roky a roční zdražení bude pozvolnější. MMR nyní připravuje systém podpory bydlení rodinám, které nejsou schopny hradit zvýšené nájemné, formou jakési »provozní dotace«. Pronajímateli by tento příspěvek dorovnal výnosy do výše nájemného obvyklého v dané lokalitě.

Novela o daních z příjmu
Za pronájem bytu dostanete méně!

PRAHA (bem) – Pronajímáte byt, garáž nebo nebytové prostory? Od roku 2010 se vám to zřejmě již tolik nevyplatí. Podle záměru zákona o dani z příjmu, který připravilo ministerstvo financí, budou lidé z pronájmů nemovitostí právě od tohoto roku odvádět více peněz do státní pokladny.

Pokud nyní pronajímáte nemovitost po delší dobu, stačí, když z rozdílu mezi příjmy a výdaji zaplatíte patnáctiprocentní daň z příjmu. S novým zákonem se má podle MF Dnes výpočet změnit. Nyní je v daňovém zákonu na příjmy z pronájmu speciální kolonka, která se má ale zrušit. Tyto příjmy by pak nově spadaly pod příjmy z ekonomické činnosti, kdy si poplatník bude moci uplatnit výdaje a zaplatí sociální pojistné. Nebo by se řadily mezi tzv. ostatní příjmy, kdy odečte pouze určité paušální výdaje a z rozdílu zaplatí patnáctiprocentní daň. Hlavně první možnost by se lidem, co pronajímají byty a další nemovitosti, výrazně prodražila. O kolik, lze ale zatím jen těžko odhadnout. Je také možné, že by v důsledku toho mohlo dojít ke zdražení pronájmů. Zřejmě by ale nekopírovalo zvýšení daňového zatížení.

Jak se změní zdanění z pronájmů

Krátkodobý pronájem – vaše příjmy vyšší než 20 000 korun

Dnes
Na krátkou dobu pronajímáte byt, garáž či louku. Když vaše příjmy z pronájmu za rok nejsou vyšší než 20 tisíc korun, tak z nich neplatíte žádnou daň z příjmu.

2010
Na krátkou dobu pronajímáte byt, garáž či louku. Zatím není stanoveno, pod jakou hranici se vaše příjmy budou muset vejít, abyste nemuseli platit daň z příjmu

Krátkodobý pronájem – vaše příjmy jsou vyšší než 20 000 korun ročně

Dnes
Své příjmy řadíte mezi tzv. ostatní. Od nich si můžete odečíst skutečně vynaložené náklady, nikoli paušální. Z rozdílu platíte daň 15 procent.

2010
Své příjmy budete opět zřejmě řadit mezi tzv. ostatní. Od nich si budete moci odečíst jen určité paušální náklady. Jejich výše bude teprve stanovena. Z rozdílu zaplatíte daň 15 procent.

Dlouhodobý pronájem

Dnes
Od příjmu z pronájmu si odečítáte buď skutečné náklady (třeba odpisy bytu), anebo paušální náklady. Ty jsou v tomto případě 30 procent. Z tohoto daňového základu pak platíte daň 15 procent.

2010
Od příjmu z pronájmu si odečtete buď skutečné náklady, anebo paušální. Z tohoto daňového základu platíte nejen daň 15 procent, ale i sociální a zdravotní pojištění. Sociální a zdravotní se platí do výše stropu.

Živnostník

Dnes
Pokud pronajímáte byt a zajišťujete i dodatečné služby, musíte mít živnostenské oprávnění. Pak si od příjmů odečtete náklady, buď skutečné, nebo paušální. Z poloviny rozdílu mezi příjmy a výdaji platíte daň i sociální a zdravotní pojištění.

2010
Pokud pronajímáte byt, musíte mít živnostenské oprávnění. Pak si od příjmů odečtete náklady, buď skutečné, nebo paušální. Z rozdílu mezi příjmy a výdaji platíte daň i sociální a zdravotní pojištění. Zatím není známo, zda bude daňový základ krácen.

Pozn. Krátkodobý pronájem je na několik dní, max. několik měsíců. Dlouhodobý je na několik měsíců až několik let.


Zdroj: MF Dnes
Autor: (vak)
Foto Profimedia.cz, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.