Desetisíce panelových domů v Česku nutně potřebují opravy - Tohle je... Panelák hrůzy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Desetisíce panelových domů v Česku nutně potřebují opravy - Tohle je... Panelák hrůzy!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA/BEROUN – Krabice, králíkárny a spoustu jiných, většinou dost nelichotivých, pojmenování dali lidé panelákům. Domů, které nejvíce vznikaly od 60. do 80. let minulého století, je po celém Česku více než 65 tisíc.

Krabice, králíkárny a spoustu jiných, většinou dost nelichotivých, pojmenování dali lidé panelákům. Domů, které nejvíce vznikaly od 60. do 80. let minulého století, je po celém Česku více než 65 tisíc. Odborníci teď ale bijí na poplach: Životnost domů (30 – 40 let) nyní dosahuje vrcholu a mnohé z nich nutně potřebují opravy. Což se ale neděje.

„Nehrozí zhroucení nosných konstrukcí, ty nás v pohodě přežijí,“ říká předseda Svazu bytových družstev Vít Vaníček. Jenže kvůli zanedbávání oprav se stav mnoha budov zhoršil tak, že dovnitř zatéká a v některých případech hrozí dokonce zřízení balkonů. S opravami to je ale prý složitější. „Stát nedodržuje sliby a odmítl dát peníze do programu Panel,“ říká Vaníček. Díky tomuto programu dostávali vlastníci panelových domů levnější úvěry na opravy. I ty nejnutnější úpravy tak nyní musejí odkládat.

Jeden z takto postižených domů, podle odborníků ze stavebních firem téměř nejhorší v republice, stojí v Branislavově ulici v Berouně. Je zašlý, šedivý, spáry mezi panely jsou ucpány jakousi černou hmotou a plechy u balkonů jsou rezavé. „Museli jsme podepsat, že víme, že statika balkonů je vážně narušena a že jsme si vědomi rizik, pokud na ně budeme chodit,“ uvedla obyvatelka jednoho z bytů Věra Zyková. „Už od jara slibují opravy. Já už jsem na to čekat nechtěla a vyměnila jsem si okna raději loni sama,“ uvedla žena, která ve zdejším bytě 3+1 bydlí již 37 let.

Podle Vaníčka je stát sám proti sobě. „Díky zateplení domu a výměně oken a dveří se ušetří třetina energie na vytápění. Stát by snadno splnil požadavky EU na snižování emisí. Navíc by díky daním plynoucích od stavebních firem provádějících tyto rekonstrukce, získal do rozpočtu i peníze nazpět.“

Kliknutím zvětšete

Paneláky v číslech:
1 200 000 bytů je ve všech českých panelácích. Nejvíc – 204 tisíc bytů – je v Praze. Nejméně – 33 000 bytů – na Vysočině.
700 000 bytů je starších 35 let.
3 000 000 obyvatel žije v Česku v panelácích.
300 – 400 miliard Kč je odhadovaná částka, která je potřeba na opravu všech paneláků.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.