Michelinský kuchař v Praze - Vařil pro Madonnu i R.E.M. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Michelinský kuchař v Praze - Vařil pro Madonnu i R.E.M.

Šéfkuchař Edouard Loubet je držitelem prestižního ocenění – má dvě hvězdičky od Michelinu.
Šéfkuchař Edouard Loubet je držitelem prestižního ocenění – má dvě hvězdičky od Michelinu. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Francouzský kuchař Edouard Loubet (36) ohodnocený dvěma hvězdičkami Michelin – nejprestižnějším kulinářským oceněním na světě – vařil v Praze! V luxusní restauraci Blue Orange připravoval svou specialitu carré d’agneau au serpolet des Claparèdes, tedy jehněčí karé na mateřídoušce z Claparèdes.

A prozradil Aha! svůj recept!

Edouard Loubet vařil pro světové celebrity. Na jeho jídlech si pochutnávaly třeba Madonna nebo skupina R.E.M. Pro Česko má kuchař slabost. Dokonce uvažuje, že si u nás otevře restauraci. „Česká kuchyně se podobá provensálské. I vaše jídla jsou těžká a je třeba je odlehčit. Čeští kuchaři by se měli soustředit na detaily, aby byl výsledek propracovanější,“ tvrdí Loubet.

První hvězdičku od Michelina dostal Edouard Loubet v pouhých čtyřiadvaceti letech. V té době byl nejmladším kuchařem, který na toto prestižní ocenění dosáhl. Druhá hvězdička mu přibyla o pět let později a obě si dokázal až doteď udržet. Dvě hvězdičky žádná restaurace v Česku nemá, jednou se může pochlubit Allegro v pražském hotelu Four Seasons.

Jehněčí karé (carré d’agneau au serpolet des Claparèdes)

Na hluboké pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Přidáme tymián a bujon. Vše zalijeme vodou a necháme povařit, tím získáme základ pro omáčku. Připravíme si jehněčí kotletky vyuzené na snítkách tymiánu. Maso očistíme, opepříme a osolíme a odřežeme od kosti. Kousky masa orestujeme s čerstvým provensálským kořením a přidáme do omáčky, kterou pak zahustíme jíškou. Kotlety orestujeme a dáme péct do trouby. Hotové maso podáváme s omáčkou dozdobené čerstvým provensálským kořením.

Příloha: Brambory na tymiánu zapečené se sýrem a pórkem (légèrement fumé et infusé en cocotte de fonte)

Brambory nakrájíme na plátky, uvaříme v mléce a naplníme jimi zapékací mísu, kterou jsme vysypali sušeným tymiánem. Přidáme nadrobno nakrájený spařený pórek. Posypeme sýrem ementálského typu a přidáme půl stroužku česneku. Přelijeme kvalitní smetanou a dozdobíme snítkou tymiánu. Vše zapečeme v troubě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.