Elektronické dálniční mýto: Pro krabičky půjdeme už v lednu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Elektronické dálniční mýto: Pro krabičky půjdeme už v lednu

Krabičky budou zřejmě podobné těm, kterými jsou nyní vybaveny náklaďáky hasičů a policie. Tedy těch aut, která na rozdíl od běžných kamionů nemusejí za průjezd po dálnici platit.
Krabičky budou zřejmě podobné těm, kterými jsou nyní vybaveny náklaďáky hasičů a policie. Tedy těch aut, která na rozdíl od běžných kamionů nemusejí za průjezd po dálnici platit.

PRAHA – Už jen jednou si užijeme škrábání prošlých dálničních známek z čelního skla. Ministerstvo dopravy potvrdilo, že známku od příštího roku nahradí elektronická krabička. Ta bude schopná komunikovat s mýtnými branami na dálnicích.


„Ano, stihneme to,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Pravděpodobnost, že bychom přece jen museli na poštu pro klasickou známku, odhaduje maximálně na 5 %. Tady je deset otázek a odpovědí kolem elektronické dálniční známky.

■ Kdy se systém spustí?
Podle ministerstva dopravy pravděpodobně k 1. 1. 2009. Do února ale bude platit i současná roční dálniční známka. Řidiči nových aut budou mít v tomto období na výběr, zda si koupí roční elektronický kupon, nebo ještě měsíční dálniční známku.

■ Co by to mohlo zhatit?
Poslanci musejí odklepnout změny dvou zákonů, v nichž jsou stanoveny technické podmínky. Prý je to ale předjednané.

■ Jak zařízení pořídit?
Podobně jako nyní – na poštách a u benzinových pump. Nebude se muset předkládat žádný doklad totožnosti ani hlásit SPZ vozidla.

■ Kolik za ni zaplatíte?
Nic – pokud si ji rovnou necháte nabít na celý rok. Za tisíc korun tedy získáte jak krabičku, tak právo jezdit po dálnicích. Navíc – pokud víte, že po dálnici nějakou dobu nepojedete – můžete známku půjčit ženě, tchánovi či sousedovi. Vratnou kauci (400 Kč) budou muset složit cizinci, kteří si ji nechají nabít například jen na týden či měsíc.

■ Jak si ji po ročním ježdění znovu dobijete?
Buď z domova prostřednictvím mobilu či internetu, nebo fyzicky na poště a velkých benzinkách.

■ Kde bude krabička umístěna?
Zatím to není přesně stanoveno. V úvahu připadá buď pravý horní či spodní okraj předního skla (kde se lepí současná známka), případně na skle uprostřed nahoře za zrcátkem. Bude umístěna ve speciálním držáku, takže půjde vyjímat. Pokud by vám ji někdo ukradl, bude ji možné prostřednictvím PIN zablokovat.

■ Jak to bude vypadat při průjezdu mýtnou branou?
Řidič nebude muset nic zapínat ani mačkat, při průjezdu branou pouze krabička krátce pípne. Statistické údaje o průjezdu určitého počtu aut daným úsekem poslouží pro případnou regulaci dopravy na dálnici.

■ Kdo bude elektronické známky kontrolovat?
Celníci ve speciálních autech. Pomocí přístrojů zjistí, zda má auto na palubě krabičku se zaplaceným mýtným. Pokud ne, mohou ho zastavit a pokutovat. Samotné brány neumějí hlásit, že pod nimi projel vůz bez krabičky.

■ Dá se systém využít k měření rychlosti?
Ano, ale ministerstvo dopravy se dušuje, že se tato možnost nebude využívat a policie nebude mít k takovým údajům přístup.

■ Kolik se krabiček vyrobí?
Odhaduje se, že jich bude zapotřebí kolem tří až čtyř milionů. Každá by měla vydržet minimálně sedm let.


Autor: (rc)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.