Tohle je máma Mrože! Denně musí jíst zmrzlinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tohle je máma Mrože! Denně musí jíst zmrzlinu!

Vedoucí vývoje Prima zmrzlin Dalena Martiníková se svým »dítětem«, populárním nanukem Mrožem.
Vedoucí vývoje Prima zmrzlin Dalena Martiníková se svým »dítětem«, populárním nanukem Mrožem. (Aha! – Martin Pekárek)

OPAVA – Víkend bude slunečný, a tak dostaneme chuť na zmrzlinu. Jeden z nejpopulárnějších českých nanuků Mrož je na trhu už 16 let! Aha! se vypravilo podívat na jeho výrobu a setkalo se i s jeho »mámou« Dalenou Martiníkovou.

Slunečný víkend: Dostaneme chuť na nanuky

Všichni tenhle jahodový nanuk známe a pochutnáváme si na něm nejen v létě. Jak ale vypadá zákulisí výroby špičky mezi českými nanuky? „Mrož je vlastně moje dítě. Navázala jsem na tradici výroby ovocných nanuků v Opavě a vymyslela novou recepturu. Nanuk nevznikal v kuchyni u mě doma, ale ve firemní laboratoři. Asi tři týdny jsem si hrála se surovinami a zkoušela, jak jej nejlépe připravit. Je to tvůrčí práce,“ popsala Dalena Martiníková ze společnosti Nowaco.

Vymyslet novou recepturu ale není jen tak. I výrobci nanuků musí mít speciální schopnosti, jako třeba kuchaři nebo autoři parfémů. „Je třeba mít cit pro zmrzliny a velmi dobré rozlišovací chuťové schopnosti – chuť, zrakové vnímání i schopnost rozlišovat pachy. Samozřejmostí je i složení přísných zkoušek,“ vysvětlila Martiníková.

Jako správný milovník mražených dobrot a zároveň profesionál ochutnává vedoucí vývoje zmrzliny téměř denně. Jedním z jejích hlavních úkolů je i připravovat kolekce na novou letní sezonu. Už teď má proto přichystány vzorky, které se na trh dostanou až příští rok. Vše je ale zatím přísně tajné! A kde odbornice na zmrzliny bere inspiraci? „Kromě návštěv veletrhů mám samozřejmě i profesionální úchylku. Kdykoli jsem na dovolené v zahraničí, okamžitě se musím podívat do mrazáku, co tam mají zajímavého,“dodala Martiníková.

Jak se nanuky vyrábějí

Výroba nanuku trvá zhruba šest hodin. Všechny suroviny se podle tajné receptury naváží a smíchají, směs se »uvaří« neboli pasteruje, aby byla hygienicky naprosto nezávadná. Poté se homogenizuje, aby se tuk a voda ve směsi dobře propojily. Vše se zchladí na 4 °C a jde do zracích tanků. Tam směs zraje podle druhu (1 – 4 hodiny). Směs se našlehá do jemné hmoty a ochladí. Polotuhá hmota o teplotě 3 °C se odlévá do forem nebo krájí a polévá čokoládou nebo jinou polevou. Hotové nanuky dostanou obal a balí se do krabic.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.