Okapi - Narodí se mládě pralesa! Porod v přímém přenosu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Okapi - Narodí se mládě pralesa! Porod v přímém přenosu

Etanu si její partner a tatínek miminka, které je na cestě, pečlivě hlídá.
Etanu si její partner a tatínek miminka, které je na cestě, pečlivě hlídá. (pro Aha! – Luděk Čulík)

DVŮR KRÁLOVÉ – S obrovským napětím čeká zoo ve Dvoře Králové narození pozoruhodného mláděte pralesa. Porodit by v nejbližší době měla samice pralesní žirafy okapi Etana. Pokud vše dopadne dobře, bude to první okapi, která se narodí nejen v ČR, ale v celé střední Evropě.

S obrovským napětím čeká zoo ve Dvoře Králové narození pozoruhodného mláděte pralesa. Porodit by v nejbližší době měla samice pralesní žirafy okapi Etana. Pokud vše dopadne dobře, bude to první okapi, která se narodí nejen v ČR, ale v celé střední Evropě.

Český rozhlas Online a zoo proto spustily internetový přenos z pavilonu, který okapi obývají. Na adrese www.rozhlas.cz/mladepralesa můžete už nyní sledovat, jak se Etana chystá k porodu. V přímém přenosu bude i její porod a následně bude možné sledovat, jak mládě okapi poroste.

Už samotné páření tajemných zvířat bylo pro chovatele napínavé. „Když jsme Etanu přivezli v roce 2006 a začali ji spojovat s Ahadim, byla ještě mladá a samec začal být agresivní. Tak jsme je oddělili a počkali,“ vzpomíná mluvčí zoo Jana Myslivečková. Po celou dobu ale chovatelé pravidelně sbírali Etanin trus a posílali ho specialistům do Vídně. „Z něj se totiž pozná hormonální cyklus samice. Na základě výsledků jsme vloni začali opět dávat pár dohromady,“ objasnila mluvčí. To už Etana před ženichem neutíkala a v červenci došlo k páření. Dvojice spolu strávila celé léto a část podzimu. „Pak jsme Etanu sledovali a vážili. Přibývala, a tak jsme tušili, že je březí. Nakonec přišla radostná zpráva z Vídně, že mládě je na cestě,“ dodala Myslivečková.

Vzácné miminko přijde na svět pravděpodobně v září. Zoo Dvůr Králové chová okapi od roku 2004 jako jediná ve střední Evropě a 35. zoo světa. V současné době má dva samce a jednu samici.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.