Nečasův návrh: Tihle u nás budou pracovat! Arabové, Íránci, Vietnamci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nečasův návrh: Tihle u nás budou pracovat! Arabové, Íránci, Vietnamci...

PRAHA – Ministr práce Petr Nečas (ODS) chce zavést tzv. zelené karty, které mají do Česka nalákat desítky tisíc nových horníků, dělníků, obráběčů či jiné pracovní síly ze zemí mimo EU.


Ke 400 000 cizincům žijících v Česku tak možná v příštím roce přibude až 100 000 lidí z chudých arabských nebo afrických zemí či třeba Ukrajiny. Zítra Sněmovna zřejmě Nečasův návrh schválí. Deník Aha! zjišťoval, co si o něm myslí lidé.

Zelená karta by umožnila zájemci ze zahraničí mimo země EU získat pracovní místo, které během 30 dnů nebylo obsazeno zájemcem z Česka či EU.

Kliknutím zvětšeteKolem návrhu se v pondělí ve Sněmovně strhla hádka. Lubomír Zaorálek (ČSSD) se bouřil proti nekontrolovatelnému přílivu cizinců, který by podle něj zelené karty způsobily. „Mám na mysli to, co se stalo ve Francii a v Německu. Země, ve kterých vznikla poměrně rozsáhlá ghetta Turků, Arabů. Vznikla tam celá předměstí, ve kterých jsou dnes poměrně velké dramatické sociální problémy,“ řekl Zaorálek. Zdůraznil, že tyto západní země si neumějí s přílivem nových etnik, kultur a národů poradit. Ministr Nečas se proti takovým tvrzením ohrazuje. „Pokud bude někdo z občanů znamenat bezpečnostní riziko, tak tu kartu prostě nedostane. A kdyby imigranti z konkrétní země výrazně stlačovali mzdy v nějakém odvětví, tak je v pravomoci ministra práce tuto zemi ze seznamu zelených karet vyřadit,“ tvrdí.

Jak to může v Česku za pár let vypadat:

> Příští rok přibude dalších asi 100 000 cizinců, možná i více. Celkem jich tak v Česku bude půl milionu. Zaplnili by tak skoro půl Prahy.
> Cizinců v Česku ale bude přibývat i v dalších letech. Podle demografů bude žít v Česku v roce 2050 celkem 1,4 milionu přistěhovalců! Tedy asi každý sedmý obyvatel bude cizinec.
> Spolu s cizinci může vzrůst i kriminalita, budou se tvořit jejich ghetta, kde pokvete zločin. Tak to bylo například v Německu (Turci) či Francii (Arabové).

Anketa Aha!

1. Co si myslíte o zelených kartách?
2. Jakou byste chtěli dělat práci?

Vláďa (59)
Nezaměstnaný 3 měsíce

1. „Je to takový divný pro mě, já taky sháním práci a nemůžu ji sehnat.“
2. „Někde ve skladu, na stavbě už ne.“

Jirka (52)
Nezaměstnaný 10 let

1. „Mně je to v podstatě jedno, mě nezajímá dění, já chci jen přežít.“
2. „Léta si přivydělávám ve stavařině.“

Alice (27)
Dlouhodobě nezaměstnaná

1. „Myslím si, že by se sem neměl pouštět vůbec žádnej cizinec. Těch Poláků, Ukrajinců a veškerejch jinejch Arabáků je tu dost.“
2. „Mně stačí obyčejná servírka.“


Autor: (ak)
Foto ČTK, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.