Utíkejte do lesa! Houby zase rostou!
PRAHA – Houbaři už letošní léto odepsali jako nepovedené. Ale to byla chyba. Mykologové hlásí, že houby zase rostou, takže hurá do lesa!
Díky vydatným dešťům se houbám daří. Odborníci ale varují: dávejte si pozor na jedovaté druhy! V lesích se objevilo velké množství muchomůrky tygrované, u které hrozí záměna s jedlou muchomůrkou růžovkou. Muchomůrka tygrovaná je navíc záludná v tom, že může růst ve skupině s jedlými houbami a stává se, že je lidé bez kontroly sesbírají všechny. Bohatá je i »úroda« nejjedovatější evropské houby – muchomůrky zelené. Její konzumace má obvykle tragické následky. Minulý týden na následky otravy muchomůrkou zelenou zemřela sedmiletá dívka z Ostravy.
„Z jedlých hub nejvíce rostou hřiby, kozáci, klouzci, růžovky a holubinky,“ uvedl Josef Slavíček z České mykologické společnosti. Doporučuje sbírat jen houby, které člověk dobře zná, a neexperimentovat. „Ideální je sbírat holubinky právě v kombinaci s hřiby, protože hřiby jsou trošičku měkčí, kdežto holubinky jsou tvrdší a sušší.“ Začínají prý také růst hřiby smrkové a ve větším množství rovněž oblíbené lišky.
10 tipů, jak naložit s houbami
Způsobů, jak využít právě nasbírané a voňavé houby, je nepřeberné množství. Deník Aha! pro vás vybral ty nejzajímavější a přidal i praktické rady.
1. USUŠENÍ HUB
Jak to správně udělat?
■ sušíme pouze houby, které dobře známe
■ nesušíme příliš dřevnaté části hub ani houby měkké a příliš nasáklé vodou, dali by se do nich červi
■ houby k sušení nemyjeme, ale dobře očistíme.
■ pevné a očištěné houby krájíme ostrým nožem na tenké plátky
■ sušíme poměrně intenzivně, ale nikdy ne na přímém slunci, ani je nevystavujeme příliš vysoké teplotě v rozpálené troubě
■ plátky hub během sušení několikrát obrátíme
■ houby jsou usušené, když se neohýbají a dají se lehce zlomit
■ houby uchováváme v plátěných, dobře uzavřených sáčcích nebo skleněných lahvích se zabroušeným uzávěrem, ne v igelitu nebo mikrotenu
■ škoda je sušit muchomůrku růžovou čili masák (lepší je udělat z ní nepravou držkovou polévku) nebo bedlu jedlou (lepší je osmažit ji jako řízek)
2. KOŘENÍ Z HUB
Obyčejné i silně aromatické houby, jako je liška, ryzec peprný nebo ryzec hnědý, můžeme usušené rozemlít nebo roztlouct v hmoždíři na prášek a ten uchovávat ve skleněné sklenici se zabroušeným hrdlem a dobře těsnící zátkou. Koření používáme na kořenění omáček a polévek.
3. NAKLÁDANÉ HOUBY
Nakládané houby jsou skvělou přílohou k masovým pokrmům, do salátů, nádivek, omáček, pomazánek nebo jen jako ozdoba na studené mísy a jednohubky. Nejvhodnější houby k nakládání jsou václavky, hlívy, hříbky, lišky, klouzci a žampiony.
Jak na to?
■ houby pořádně očistíme a můžeme je rozkrájet nebo v případě malinkých hříbků je necháme vcelku
■ předvaříme je asi 10 až 20 minut v mírně slané vodě
■ nakládáme do octového nálevu
4. HOUBY V OCTU
Suroviny: houby, nálev na 1 l vody: 1/4 l octa, 6 lžiček cukru, 5 tablet umělého sladidla, 2 lžičky soli, bobkový list, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičných semínek, 1/2 lžičky koriandru (místo jednotlivého koření – můžeme použít polotovar na okurky..
■ do sklenic můžeme přidat cibuli, celer, mrkev, papriku nebo feferonku
■ připravíme nálev - smícháme a povaříme všechny ingredience asi 5 min. Do sklenic plníme houby spolu se zeleninou (dle chuti a oblíbenosti) asi do 3/4 objemu sklenic. Nálev nalijeme do sklenic, ty pak důkladně uzavřeme a 25 minut sterilujeme úplně ponořené ve vodě. Nakonec sklenice vyndáme a necháme vychladnout.
5. HOUBOVÁ ŽEMLOVKA
Suroviny: 10 ks rohlíků, 500 g čerstvých hub, 1/2 l mléka, 1 ks vejce, cibule, 30 g másla, tymián, kečup, sůl
Postup: Rohlíky pokrájíme na plátky a zalijeme trochou mléka. Houby nakrájíme na kousky a podusíme na cibulce. Do vymaštěného pekáče pokládáme vrstvu rohlíků, na ně dáme houby, pokapeme kečupem, posypeme tymiánem.
Vrstvy střídáme tak, aby nahoře zůstala vrstva rohlíků. Zbytek mléka osolíme a rozšleháme do něj vejce. Zalijeme tím houbovou žemlovku a zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 20 min.
6. HOUBOVÝ GULÁŠ
Suroviny: 4 šálky pokrájených čerstvých hub, 4 rajčata, 4 papriky, 4 brambory, olej, 3 větší cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, pepř, šálek smetany, hladká mouka, sůl, vegeta
Postup: Osmažíme na oleji pokrájenou cibuli, přidáme houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky, brambory na kostičky a koření. Podlijeme vodou – asi 0,5 l. Dusíme pod pokličkou 40 minut. Do smetany vmícháme mouku, kterou vlijeme do podušených hub a povaříme ještě asi 15 minut. Dle chuti dosolíme a dochutíme vegetou. Podáváme s chlebem nebo bramborovými noky.
7. HOUBOVÁ ČALAMÁDA (na topinky)
Suroviny: 500 g cibule, 1-2 kg hub, 500 g červené papriky, kečup, rajčatový protlak, sůl, chilli koření, česnek
Postup: Houby nakrájíme na větší kousky a uvaříme ve slané vodě 15 minut. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na půlkolečka a přidáme papriky umleté na masovém strojku. Uvařené houby scedíme a přidáme k cibulce a paprikám, vše dusíme do měkka. Pak přidáme kečup, protlaky, sůl, chilli, česnek a zamícháme. Už nevaříme, ale plníme do sklenic a sterilizujeme 30 minut při 80 °C.
8. ŽAMPIONOVÉ TOUSTY
Suroviny: 100 g čerstvých žampionů, 4 plátky bílé veky, 2 vejce, 30 g másla, 100 g tvrdého nastrouhaného sýra, nasekaná petrželka na ozdobu, sůl a pepř dle chuti
Postup: Očištěné žampiony nakrájíme a osmahneme na rozehřátém másle, přidáme vejce, osolíme, opepříme dle chuti a mícháme, až se vejce srazí. Směs musí být řídká. Směs hustě mažeme na připravené plátky veky, posypeme strouhaným sýrem a dáme na vymazaný plech. V rozpálené troubě toasty zapečeme. Hotové ozdobíme zelenou petrželkou.
9. JEHNĚČÍ KOTLETY PO HOUBAŘSKU
Suroviny: 4 jehněčí kotlety asi po 175 g, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného vína , 225 g čerstvých hub (lišky, hřiby), půl rozmačkaného česneku, 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky kukuřičné moučky, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička vinného octa, 2 lžíce másla
Postup: Kotlety opepříme a potřeme olejem (nesolíme!). Při stálé teplotě je opékáme 6 – 8 minut (středně) nebo 12 – 15 minut (úplně). Položíme je na talíř a přikryjeme, aby nevychladly. Vylijeme z pánve přebytečný tuk a usazeninu na dně připečeme dohněda. Přidáme červené víno, houby, zamícháme a přilijeme vývar. Necháme 3 - 4 minuty bublat. Do hrnečku dáme kukuřičnou moučku, hořčici a spojíme s 1 lžící studené vody. Vlijeme do pánve, zamícháme a krátce, do zhoustnutí povaříme. Přidáme ocet, máslo a podle chuti koření. Jehněčí kotlety trochu osolíme, lžící na ně nahrneme houby a podáváme s opékanými brambory.
10. HOUBOVÉ ŘÍZKY
Suroviny: čerstvé kloboučky hřibů, masáků, pečárek, křemenáčů nebo tvrdších holubinek, sůl, mletý pepř, drcený kmín, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Postup: Houby rozkrájíme na kousky, které nasolíme, okořeníme a necháme je deset minut odležet. Houby obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme dozlatova po obou stranách.
Zdroj: www.houbar.cz
Autor: (dom)
Foto ara