Úterý 24. června! STÁVKA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Úterý 24. června! STÁVKA!

Stávkující
Stávkující (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – V Česku se dnes na hodinu, někde i na déle, zastaví život! Mezi třináctou a čtrnáctou hodinou se totiž uskuteční zřejmě největší stávka od roku 1994! Ta nás navíc bude stát miliardy!

V Česku se dnes na hodinu, někde i na déle, zastaví život! Mezi třináctou a čtrnáctou hodinou se totiž uskuteční zřejmě největší stávka od roku 1994! Ta nás navíc bude stát miliardy! Jak se na stávku dívají běžní lidé, kterých se dotkne, a jak zase ti, kteří se do ní zapojí?

Do protestu proti vládním reformám se mezi 13. až 14. hodinou zapojí většina odborových svazů. Stávky se zúčastní lékaři (někteří budou stávkovat dokonce od rána do večera), státní úředníci, zemědělci, autodopravci. Vlakoví strojvůdci zastaví dokonce na hodinu a čtvrt. Vlastní polívčičku si přihřejí i pražští taxikáři, kteří chtějí upozornit na vlastní problémy... Už včera večer však byli známi první »stávkokazi«. Kromě soukromých lékařů se proti původnímu předpokladu nezastaví např. pražské metro.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory může i hodinová stávka způsobit miliardové škody. „Dokud nejsou informace, kolik lidí se do stávky zapojilo, je těžké odhadovat ztráty. Pokud se ale skutečně zapojí automobilky, půjdou ztráty do miliard. Také stávka ve zdravotnictví, školství a další oborech bude něco stát, ale v automobilkách vyjde nejdráž,“ řekl.

Jak vnímají stávku: běžní lidé a protestující?

Gabriela Horváthová (37), administrativní pracovnice
Stávka mi opravdu zkomplikuje život!

Se stávkou nesouhlasí, protože omezuje normální občany. „Přestože odboráři říkají, proti čemu je stávka konkrétně myšlena, neuvědomují si, že obětí se stáváme my,“ říká. Stejně jako tisíce dalších lidí je objednána k doktorovi, kam se chtěla dostat MHD. „Stávka mi opravdu zkomplikovala celý den, poměrně dlouhou dobu jsem byla objednaná k doktorovi. Samozřejmě, že mi nabídli nový termín, ale veškeré mé plány jsem kvůli tomu musela změnit. To se mi kvůli práci vůbec nehodí. Navíc to není jen o doktorech. Jsem zvyklá jezdit MHD, i přes den ji musím kvůli práci využívat. Zajímalo by mě tedy, jak to vůbec zvládnu!“ rozčiluje se.

MUDr. Martin Mašek (35), lékař Fakultní nemocnice Na Bulovce
Je to jediné řešení!

Člen odborů a jeden z mnoha zaměstnanců pražské nemocnice vidí stávku jako jediné východisko. „Kroky, které chystá vláda, jsou nevratné a povedou k omezení péče pro všechny. Když vláda zprivatizuje fakultní nemocnice a prodá svoji většinovou část, soukromý vlastník omezí péči jen na to, z čeho bude mít zisk. To samé bude u zdravotních pojišťoven, budou se ohlížet jen na vlastní zisk,“ říká Mašek. Podle něj stávka není namířena proti pacientům či zaměstnavateli, ale proti současným reformám. Místo ordinování mají účastníci stávky naplánovaný turnaj ve volejbale, a tak je pro ně stávka takovým malým zpříjemněním pracovního dne.

Kdo bude od 13 do 14 hod. stávkovat a kdo ne

Lékaři

Praha: Ve většině ordinacích půjdou lékaři do stávky. Jen vážné případy budou léčit v Thomayerově nemocnici, na Karlově náměstí, v nemocnici v Motole, na Královských Vinohradech a na Bulovce.
Brno: Nemocnice jdou do stávky, například u Milosrdných bratří potrvá protest od 6 do 15.30 hodin.
Ostrava: Ve Fakultní nemocnici se plánované operační výkony o dvě hodiny posunou, od 6 do 14 hodin budou léčit jen akutní případy.
Plzeň: Ve Fakultní nemocnici Plzeň a klatovské nemocnici bude od šesti ráno do dvou dopoledne víkendový pohotovostní režim. Zdravotníci budou ošetřovat jen akutní případy.
Hradec Králové: Stávkovat bude většina lékařů.
Kromě nemocnic budou stávkovat i odboráři z mnoha domovů důchodců, ústavů sociální péče a psychiatrických léčeben, například v pražských Bohnicích.

MHD

Praha: Nepojedou některé tramvaje a autobusy, metro fungovat bude.
Brno: Doprava omezena. Dopravní podnik upozornil cestující, že po skončení stávky nebude další čtyři hodiny garantovat nasazení nízkopodlažních vozů tak, jak jsou seřazeny v jízdním řádu.
Ostrava: MHD nepojede.
Plzeň: Ve všech vozech MHD ve 13 hodin zazní: „Vážení cestující, vystupte si, prosím. Stávkujeme.“ Trolejbusy zde nepojedou od 13 do 13.15 hodin, tramvaje budou stát až do 14 hodin.
Zlín: Symbolická stávka. Budou vylepeny letáky v trolejbusech a autobusech.
Ústí nad Labem: Stávka jen symbolických 10 minut.
Liberec: Dopravu zablokují odboráři pomocí kamionu nebo kupy hnoje.

Železničáři

Zaměstnanci soukromých dopravců stávkovat nebudou. U státních drah odbory od protestu ustoupily. Připojí se Federace strojvůdců, vlaky tak zastaví na hodinu a čtvrt.

Úřady

Stávkovat budou po celém Česku úřady, knihovny a státní instituce. Pokud se tam tedy chystáte, raději zavolejte, jestli mají otevřeno či ne.
Praha: Ke stávce se připojí i Národní muzeum či Národní knihovna.
Brno: Utichnou městské, finanční a katastrální úřady, Česká správa sociálního zabezpečení a další organizace. Stávka se dotkne i Moravské galerie a nebo Nejvyššího soudu vyjma soudců.

Horníci a hutníci

Ostrava: Pracovníci v bílých pláštích s nápisem »Tato reforma je blbá!« zaplní hutní společnost Arcelor-Mittal Ostrava. Stávka však bude jen symbolická. V OKD Ostrava horníci přeruší práci.

Automobilky

Mladá Boleslav: Práce zde zastaví na hodinu. Stejně tak v závodech škodovky ve Vrchlabí a Kvasinách.

Školství

Pracovníci většiny škol podpoří stávku jen symbolicky. Pouze tam, kde bude hodina poslední ve výuce, výuku zastaví.

Pošťáci

Budou stávkovat většinou jen pasivně. Souhlas se stávkou vyjádří textem na přepážkách, stužkou na oblečení či podpisy petičních archů.
Praha, Pardubice, Brno: Řidiči České pošty na hodinu zastaví auta.

Některé velké průmyslové podniky

Práci zastaví například ve firmě ETA v Hlinsku nebo v brněnské Královopolské.

Stavaři

Pracovníci mnoha stavebních firem v Česku – například u firmy Skanska CS, Metrostav nebo Českomoravský cement, hodinu po poledni na šedesát minut přeruší práci.

Taxikáři

Praha: Budou blokovat stanoviště na ruzyňském letišti, ale i několik dalších míst ve městě.

Zaměstnanci ministerstva vnitra

Připojí se buď ke stávce na třicet minut, nebo podpisem na arch.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.